Világszenzáció

2018.03.10. 22:55

Egy siket lányt tanított meg énekelni Pitti Katalin operaénekes

A művésznő négy éve foglalkozik a hallóideg-sorvadással született Annával. Elképesztő eredményt értek el ketten.

Az egyik leghíresebb magyar operaénekes, Pitti Katalin fellépései mellett nagyrészt a jövő tehetségeinek szenteli az életét. Köztük Napsugár Annának, akinek valóra váltotta álmát: halláskárosodása ellenére megtanította énekelni – írja a borsonline.hu.

Napsugár Anna már kiskora óta vonzódik a művészetekhez. Megteremtette a jelelve táncolás műfaját, verseket, dalszövegeket ír, tanít és énekel. Ráadásul úgy, hogy egy veleszületett betegség miatt fokozatosan elvesztette a hallását.

Ez azonban nem szegte kedvét, és valóra váltotta legnagyobb álmát. Ehhez hazánk egyik legismertebb operaénekesétől, Pitti Katalintól kért segítséget.

– Eleinte énekesek mellett léptem fel, és jelbeszéddel fejeztem ki az előadók dalait. Amikor írtam a verseimet, még bele sem gondoltam, hogy egy nap el is fogom őket énekelni. Egy alkalommal, amikor Csongrádi Katával szerepeltem együtt, összeismerkedtem Pitti Katalinnal. Ő megkérdezte tőlem, hogy ha vannak saját dalaim, miért nem énekelek. Azt válaszoltam, hogy énekelek ugyan, csak nem a megszokott módon – idézi fel a kezdeteket Anna, akinek akkor ajánlotta fel az énekművész, hogy menjen el hozzá.

Azóta négy év telt el, és a merész álmokat szövő lány rendszeresen jár órákra az operaénekesnőhöz.

– Nem véletlenül hívják őt Napsugárnak. Kevés hozzá fogható ember van a világon, ilyen gyönyörű lélekkel. Az élet negatívumait pozitívvá tudja tenni, és én is sokat tanultam tőle a foglalkozásaink során

– veszi át a szót tanítványától Pitti Katalin, aki elismeri,hogy nagy kihívást jelent neki Anna tanítása.

Az operaénekes saját módszert alakított ki: például nem vokálokat, hanem szövegeket gyakorol Annával. – A magánhangzó tölt hosszabb időt a szájüregben, a mássalhangzó pedig mindig egy pillanatnyi zárlat, amelyhez tud viszonyítani – magyarázza Pitti Katalin, aki elárulja azt is, hogy sokszor ugrálnak örömünkben, ha nagy eredményt érnek el.

- A szöveget leolvassa a számról, és ahhoz igazodik. Közben pedig mutatom neki, hogy feljebb vagy lejjebb kell-e ereszteni a hangot. Csodálatos a munkafolyamat. Ő jobban megérzi a rezgéseket, mint a többiek. Sokan fejet hajthatnának előtte – folytatja az művésznő, aki azt vallja, a zene bármire gyógyír lehet.

– A muzsika minden lelket felemel, akármilyen mélyen van. Erről szól ez az egész. A praxisomban egyedülálló tanítvány Anna, vele egészen másképp foglalkozom, mint a többiekkel

– teszi hozzá Katalin.

Annának nem az a célja az énekkel, hogy híresség váljon belőle. Ő csak meg szeretné mutatni a világnak a gondolatait.

Azt akarja közvetíteni az embereknek, hogy bármi szörnyűség történik is velünk, mindig tovább lehet lépni, el kell felejteni a rosszat, és soha nem szabad feladni. Ugyan vannak nehéz pillanatok az életben, de akkor is szeretettel kell fordulni mindenki felé, mert ha mosolygunk a világra, az visszamosolyog ránk, vallja.

- Persze a fellépések előtt nagyon izgulok. Oda kell figyelnem minden apró rezdülésre, hogy ne hibázzak. Ilyen volt a legutóbbi fellépésem a Bakelit Fesztivál tévéfelvételén is – emlékezik vissza a lány, majd elárulja azt is, hogy miért szeretne minél több felvételt készíteni arról, ahogyan a zenével a világ elé tárja az érzelmeit.

– Az már bekövetkezett, hogy semmit nem hallok, de az az idő is el fog érkezni, amikor beszélni sem tudok már. Az idegpálya-sorvadásom rá fog menni a beszédközpontomra is. Azért énekelem fel a dalaimat, hogy fennmaradjon majd belőlem valami.

Borítóképünkön Pitti Katalin (b) és Napsugár Anna

Forrás: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!