Kultúra

2016.12.07. 15:52

Valami nagy „disznóság” készül a színházban

Tapasztó Ernő rendezi a Sonkamenüett című rokokó musicalt, aminek pénteken, december 9-én lesz a premiere az ősbemutatóra készülő Békéscsabai Jókai Színházban. Mint fogalmazott, abban egyáltalán nem kishitű, hogy jó az, amit csinálnak, de hogy jó lesz-e, abban nem lehet biztos. Úgy véli, hogy az igazán nagy művészet a nézők bekapcsolásáról és nem pedig a kikapcsolásáról szól.

L. B.

Fotó: Imre Gyorgy

– Szóval valami nagy „disznóságra” készülnek?
– Remélem minél nagyobbra, azon vagyunk. Amikor előadást csinálunk, szeretnénk érdekeset adni, újat, megfoghatót és megfoghatatlant, valami mást, ami ott és akkor az ember agyában van.

– A Sonkamenüett a Stratégia két sonkára című Raymond Cousse-darab átdolgozása. Mennyire tértek el az eredeti műtől?
– Sokban megtartottunk, ugyanis minél jobban belementünk a munkába, azt vettük észre, hogy az eredeti darab remek. Azt tudtuk, hogy ki kell pucolni, ebben Nótáros Lajos és Fekete Réka nagy szerepet vállalt. Aztán a próbák során Tege Antallal és Kiss Katával ráébredtünk, hogy Raymond Cousse a leporolt formában elkezdett élni. Persze a Sonkamenüett nyilván egy átdolgozás, mindent, amit és amennyire lehet, a saját képünkre formálunk át.

– Röviden miről szól a darab?
– Egy disznóról, még a feláldozása előtti időszakról, mielőtt a vágóhídra megy. Igyekszik annak az igazságát megkeresni, hogy neki ott a helye, és hogy ezt nem lehet megúszni. Még tömörebben József Attila fogalmazta meg kiválóan: „Az meglett ember, akinek szívében nincs se anyja, apja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja s mint talált tárgyat visszaadja bármikor...” Az a lényeg tehát, hogy az életet a halállal együtt kapjuk, és azt vissza kell adni. Nem mindegy azonban, hogy mikor és miként, hogy hogyan tudunk a hóhér, a böllér elé menni. Fontos kérdések fogalmazódnak meg. Azonban nyilván nem egy disznó fog beszélni. Hanem egy ember. Nem tudunk a disznó fejével gondolkodni, annak ellenére, hogy tudom, hogy néz ki, mit csinál, láttam disznóvágást is. Egy ember fejébe sem látok bele, de önmagamba megpróbálok belelátni.

– És mindezt rokokó musicalként, öt felvonásban.
– Ebben van egy kis fricska. Ez is csak a játék része. Lényeges, hogy ez egy monológ egy disznótól. Senki ne higgye, hogy mi szalmán, trágyán, ólon keresztül mutatnánk meg egy ember életét.

– Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott a mű. Miért?
– Nincsenek benne csúnya szavak, viszont a világa kicsit bizarr, kemény és nem befogadható egy bizonyos kor alatt. Én szeretem azokat az előadásokat, amikben megjelenik az elmúlás, a halál, a vég. Ugyanis amiben az nincs benne, azt nem lehet téttel csinálni. Tét nélkül nincs jó színház, és a téthez hozzátartozik a katarzis is, ami fontos egy előadás életében.

– Azt nyilatkozta korábban, hogy nem ki-, hanem bekapcsolni kell a nézőket.
– Ezt fontosnak tartom. Igenis be kell kapcsolódni! Hiszen ha az ember bekapcsolódik, akkor csak jól járhat. Mi értelme, ha csak külső szemlélő vagyok? Ha be tudom kapcsolni a nézőt, akkor része tud lenni egy élménynek, amire képes azt mondani: „Köszönöm!”. Ez egy mélyebben lévő „Köszönöm!”, mint a taps. A nagy művészet a nézők bekapcsolásáról szól.

– Ez lenne a hitvallása?
– Nekem nincs ars poeticám. Talán van. Fogalmam nincs. Nem gondolkodtam még ezen. De igen, ez lehet az. Ám az is lehet, hogy egy év múlva már mást fogok mondani. Kétségeim vannak, önmagammal szemben is, reggeltől estig. Ez a bizonytalanság hajt arra, hogy egy nálam jobb, tökéletesebb dolgot hozzak létre. Abban nem vagyok kishitű, abban biztos vagyok, hogy jó az, amit csinálunk. De hogy jó lesz-e, abban biztos már nem lehetek.

A rendező otthon érzi magát Békéscsabán
Tapasztó Ernő elmondta, hogy szeret Békéscsabán lenni, mindenki jó ismerőse. Hozzátette, hogy nem a Sonkamenüett a Jókai színház és az általa vezetett Aradi Kamaraszínház első közös előadása. A Tündéri című darabot is együtt vitték színre. Érdekesség, hogy abban is szerepelt Tege Antal, mint ahogy a zenét Borsos Pál és Éder Enikő jegyezte akkor és most is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!