Kultúra

2016.12.20. 16:24

Mengyán-képpel bővült a múzeum gyűjteménye

Mengyán András békéscsabai származású, Munkácsy-díjas képzőművész karácsonyi ajándékkal lepte meg a Munkácsy Mihály Múzeumot.

Ny. L.

Fotó: Lehoczky Peter

Közel kétezren vettek részt Mengyán András békéscsabai származású, Munkácsy-díjas képzőművész idén júliusi, Fényutazás című kiállításmegnyitó vetítésén a Munkácsy múzeumban. A tárlatot aztán több mint tízezren látták, a múzeum falaira kivetített filmet többször megismételték, minden alkalommal nagyon sokan látogattak el a Mengyán-fényfilmre.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Képünkön Mengyán András, Ando György, Gyarmati Gabriella, Medgyesi Pál. Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
A nemzetközi hírnévnek örvendő alkotó – aki a jövő év elején Londonban állít ki – kedden karácsonyi ajándékkal érkezett a múzeumba. Hangkert című interaktív installációjának képi adaptációját nyújtotta át Ando Györgynek, a Munkácsy múzeum igazgatójának, Medgyesi Pál igazgatóhelyettesnek és Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, tárlata kurátorának.

Mengyán András kiemelte, ízig-vérig csabaiként a városba mindig hazajön, és fantasztikus érzés volt számára ahogyan a múzeum, a közönség fogadta kiállításán. A Hangkertről elmondta, éjjel és nappal is festette, hogy lássa, miként mutat nappali világításnál és sötétben, UV-fényben.     

Ando György kiemelte, a múzeumnak nem volt még Mengyán-képe. Nagy öröm számukra, hogy egy ilyen világhírű alkotó munkája a képzőművészeti gyűjteményüket gyarapítja, és a Hangkertet a múzeumban a jövő év elején a közönségnek is bemutatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!