Kultúra

2016.12.07. 15:32

A színpadi egyedüllét jelenti az igazi kihívást

A Sonkamenüett című rokokó musicalben, amit hamarosan bemutatnak a Békéscsabai Jókai Színházban, Tege Antal játssza a vágóhídra készülő disznó szerepét.

L. B.

– Ez lesz az első monodrámája. Mennyire jelentett mindez kihívást?
– Abból a szempontból volt az, hogy egyedül kell egy, valamivel több mint egy órán keresztül fenntartanom a néző figyelmét. De nem is ezt emelném ki, hiszen attól nem tartottam, hogy egyedül kell kiállnom. Kihívást jelentett, hogy mennyire tudom átadni a darab gondolatiságát, a disznó gondolatait, azt, hogyan vélekedik az emberekről, az emberi társadalomról. Fontos volt, hogy ezek átjöjjenek a nézőknek, hogy létezik egy olyan átlagdisznó, amelyik próbál megfelelni az elvárásoknak, igyekszik túlélni az életét, a leölését és a feldolgozását. A történetbe már ott kapcsolódik be a néző, hogy a disznó mindennel tisztában van. Amikor azt mondta, hogy ő vállalta azt, ami rá vár, mindent megtesz a cél érdekében, nem akar csalódást okozni. Persze az őt gondozó és hizlaló emberrel szemben vannak kérdései.

– Milyen üzenete lehet egy jószágnak a néző számára?
– A szerzőből, Raymond Cousse-ból kell kiindulni. Ő a disznótársadalomba belelépve leképezte az emberi társadalmat. Tehát abban a pillanatban, amikor ezeket a gondolatokat egy disznó mondja el, nem lesz olyan didaktikus. Kívülálló szemszögből vizsgálja az emberi társadalmat. Másként csak egy provokáció lenne. A darab általános kérdéseket feszeget, hogy melyik út a helyes. Választ azonban nem ad.

– Kimondottan Önnek milyen üzenete van az előadásnak?
– Több darabot néztünk át, egészen addig, amíg nem találtunk egy olyat, amivel azonosulni tudunk. Nem arról van szó, hogy rám osztottak egy szerepet, amivel meg kell küzdeni, amiben meg kell találni önmagam. Könnyebb volt a helyzetem. Ennek minden egyes mondatával egyetértek. A gondolatiságom teljesen azonos a disznó gondolatiságával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!