Kultúra

2016.10.03. 16:51

Könyves napok: több mint kétszáz program Békésben

Békés megye 41 településén, 51 intézményben összesen 226 programot szerveznek az Országos Könyvtári Napok keretében - hangzott el a megyei programokat beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Békéscsabán.

MTI

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: az október 3. és 9. között zajló rendezvénysorozat célja az olvasás népszerűsítése, a középiskolás korosztály megszólítása, a könyvkölcsönzések és a beiratkozások számának növelése, továbbá a könyvtári szolgáltatások - újdonságként például az e-könyvek kölcsönzésének - népszerűsítése.

A csatlakozó könyvtárak ilyenkor kedvezményes vagy ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítanak, elengedik a lejárt kölcsönzések miatt járó tartozásokat, és számos programot, író-olvasó találkozókat, kiállításokat, előadásokat, kézműves foglalkozásokat is szerveznek.

A Zöld könyvtári programok során a természetvédelemről, ökológiáról, újrahasznosításról lesz szó egyebek mellett; a Könyvtári legek sorozat eseményein a legfiatalabb és legidősebb olvasókat, a legtöbbször kölcsönzött könyveket mutatják be, de idén újdonságként a legsármosabb férfi könyvtárosoknak is versenyt hirdetnek - emelte ki Rakonczás Szilvia.

Hozzátette, hogy a könyvtárak együttműködnek a Központi Statisztikai Hivatallal: a mikrocenzus, azaz a "kis népszámlálás" során a könyvtárosok a kérdőívek kitöltésében segítséget nyújtanak.

A programokról szólva Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, hogy a békéscsabai könyvtárban hétfőn Holó Hóbel László helyi festőművész alkotásaiból nyílik október végéig látogatható kiállítás, este a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes ad jazzkoncertet. Az író-olvasó találkozók során kedden Endrei Judit egykori televíziós műsorvezetővel, szerdán Háy János íróval, szombaton Vakulya Róbert fantasy-szerzővel, vasárnap pedig Böjte Csaba atyával találkozhatnak az érdeklődők.

Pénteken Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tart előadást, vasárnap délelőtt a kondorosi Batthyány-Geist-kastélyba szerveznek kirándulást, délután pedig a könyvtár saját fejlesztésű játékait lehet kipróbálni.

A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár programjairól Dési János igazgató elmondta, hogy hétfőn a Boróka-Székely Kulturális Egyesület tagjainak kiállítása nyílik meg Arcok tükrében címmel, szerdán Puskel Péter és Puskel Emese beszél az 1849. október 6-i eseményekről egy rendhagyó történelemóra keretében, pénteken pedig Kosztolányi Dezső halálának 80. évfordulója alkalmából Az ismeretlen Kosztolányi címmel minikonferenciát szerveznek.

Kedden hirdetik ki A nagy olvasási kihívás nyerteseit. A korábban meghirdetett akció során 25 könyvet kellett elolvasni - idézte fel Dési János, hozzátéve, hogy a feladatot mintegy harmincan teljesítették, köztük öten 14 év alattiak. Szavai szerint ez nagyon nagy teljesítmény, miközben sok felnőtt csak évente egy-két könyvet olvas el.

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban hétfőn délután Kemény Zsófi slammerrel, költővel lesz közönségtalálkozó, kedden - kapcsolódva a zene világnapjához - Dinnyés István tart előadást, csütörtökön Petrus Márta szerző mutatja be a Talpraállás művészete című könyvét. Szombaton a könyvtár névadójának tiszteletére Gádorosra szerveznek jó idő esetén kerékpártúrát - mondta el Buzai Csaba igazgató.

Egyedi programjaik közül kiemelte, hogy meghirdetik a Ments könyvet! akciót. A már tíz éve a könyvtár tulajdonában lévő, de még soha ki nem kölcsönzött könyvek felkerülnek egy listára, és amelyeket ezen a héten kivesznek, azok megmenekülnek a leselejtezéstől.

Albertos László, a 13 kistelepülést ellátó Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy általános iskolásoknak szerveznek mese-vetélkedőket, a nyugdíjasklubok tagjait pedig kulturális sétára hívják, amelyen a helyi értékeket ismertetik meg velük, Vörösmarty-estet is rendeznek, csütörtökön pedig író-olvasó találkozót tartanak Lakatos Leventével.

Az MTI kérdésére válaszolva a könyvtárigazgatók elmondták, hogy az utóbbi években jelentősen átalakultak a könyvtári szolgáltatások, az olvasók egyre inkább egyfajta közösségi térként gondolnak az intézményekre, épp ezért különféle programok szervezését várják el tőlük. A digitális analfabetizmus csökkentése is kiemelt feladat napjainkban - mondta Albertos László.

Az olvasók leginkább a népszerű bestsellereket, épp aktuális sikerkönyveket vagy sikerfilmek könyvváltozatait kölcsönzik ki. Dési János megjegyezte: meglepőnek tűnhet, de Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója is a legnépszerűbb könyvek közé tartozik, ahogyan Grecsó Krisztián Jelmezbál című könyve is folyamatosan ki van kölcsönözve, és a modern verseket, mint például Simon Márton műveit is nagyon sokan szeretik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!