Kultúra

2016.10.15. 10:47

Endrei Judit ma már a könyvekért él

Az országos könyvtári napokra érkezett a Viharsarokba az egykori televíziós bemondó, Endrei Judit. Az írónő hetedik könyve, a „Korhatártalanul – 50 felett is aktívan” kapcsán érkezett a megyei könyvtárba, de a látogatók nem csak legújabb művéről, hanem az életéről is megtudhattak érdekességeket.

Lippai Edina

Endrei Judit 1976-ban, huszonhárom évesen kezdett el dolgozni a Magyar Televíziónál. Elmondása szerint már a casting-ra is az esélytelenek nyugalmával érkezett, azonban mégis rá esett a választás. Ezután még huszonkét évig láthatták őt a televízió nézői a képernyőn.

– Vidéki kislány voltam, tele önbizalomhiánnyal, de a sors mégis a televíziós világot ajándékozta nekem, ami nagy csoda volt számomra, hiszen soha nem is álmodtam erről – mesélte az este folyamán, majd visszaemlékezett a médiában töltött időkre. – Semmi hiányérzetem nem volt, azt gondolom, hogy mindent csináltam. Nagyon szép munkáim voltak és a televízión kívül is nagyon sokat dolgoztam, játékokat rendeztem, vetélkedőket. Sok fiatallal találkoztam, tehát nagyon szép pályát tudhattam magaménak.

A Magyar Televíziónál riporterként, szerkesztőként, bemondóként és műsorvezetőként is dolgozott, majd 1997-ben eljött a TV-től.

– Egy ilyen pálya után egyszer csak azt érzékeltem, hogy nem kapok elég lehetőséget, nem hívtak műsorokba. Nem volt munkám ''97-ben, otthon sírtam Szentendrén a húgom vállán és vele beszélgetve megérett bennem a döntés, hogy nem szeretnék méltatlan helyzetbe kerülni.

Ezután jött el Endrei Judit életében az az időszak, amikor úgy döntött, könyveket fog írni.

–  Egyszerűen szerelmes voltam a televíziós szakmába, de ma már nagyon örülök, hogy ezt a döntést meghoztam, mert annyi szépség jött ezalatt a tizennyolc év alatt – mesélte mosolyogva az írónő.
Első könyve, az „Anno 2000 – ezredvégi kaleidoszkóp” megszületése után saját kiadóját is létrehozta. Ezután napvilágot látott a Mindörökké nő, a Sztárdiéta és még jó néhány műve. Azonban nem csak írni, olvasni is nagyon szeret.

– Nekem a könyv a gyerekkorom óta része az életemnek, nagyon hamar megtanultam olvasni. Mindenevő vagyok, ha olvasásról van szó, de szeretek egy témában elmélyedni. Nagyon szeretek a Mount Everest meghódításáról olvasni, olyan izgalommal teszem ezt, mint mások egy krimit. Az életem mindennapi része az olvasás, nem is tekintem hobbinak, levegőt veszünk, eszünk, olvasunk, ez nálam természetes dolog.

Endrei Judit a könyvei által sok helyre eljutott az országba és sokakkal beszélgetett. Ez inspirálta arra, hogy olyan találkozókat, előadásokat, kirándulásokat kezdeményezzen, amelynek elsődleges célja az, hogy az emberek megtanulják pozitívan élni az életüket, idősebb korban is.

– Nagy álmom, hogy sok településen legyen egy olyan közös hely, ahol az emberek együtt vannak és részesei az aktív öregedés témának.

Sok egészségügyi szakemberrel beszélgetett már élete során és ez is megerősítette a véleményét, hogy nincs betegség csak fel nem oldott stressz. – Az, hogy milyen egészségügyi ellátása van egy országnak, az 10%-ban, a környezet 17%-ban, a genetika 20-25%-ban és az életmód, étkezés, testmozgás, gondolkozás nagyjából 50%-ban befolyásolja azt, hogy meddig és milyen egészségben fogunk élni. Alapvetően rajtunk múlik.

Az írónő tavaly adta ki hetedik könyvét, melynek címe „Korhatártalan – 50 felett is aktívan”. Ez a mű egy személyes hangvételű kötet, melyben az író is elmondja tapasztalatait mozgásról, étkezésről egyaránt.

–  A zöldtea, a magas kakaótartalmú fekete csokoládé és a mértékkel fogyasztott vörösbor. Ez az én három kedvencem, amely elősegíti az aktív idősödést. Ezen kívül a kötet hasznos javaslatokkal látja el az olvasóját, hogy hogyan lehet ötven felett is boldogan és elégedetten élni. Ha valakinek elege van abból, hogy ő negatív a világ dolgait illetően, akkor ez egy szokásváltással megváltoztatható.

Az írónő a könyvében szakembereket is megszólaltat, akik elmondják véleményüket, tapasztalataikat és tanácsaikat. Endrei Judit a magánéletéről is mesélt. Egykori párjával már külön utakon járnak, de nem bánkódik emiatt.

– Én ezt választottam, hogy egyedül élek és nekem ez így jó – mondja, azonban egyértelmű, hogy így is, hatvanhárom évesen szinte kicsattan a boldogságtól és az egészségtől, van két lánya, Laura és Nóra, akikkel remek a kapcsolata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!