Kultúra

2016.09.03. 21:11

Bemutatkoztak Békés megye értékei a Megyenapon

Hagyomány, érték, közösség – ezen jelszavak mentén rendezte meg szombaton első alkalommal a Megyenapot a megyei önkormányzat Békéscsabán, a Szent István téren. Az eseményen bemutatkoztak Békés megye értékei a hungarikumnak számító csabai és gyulai kolbásztól kezdve egészen a mezőhegyesi Nóniusz lovakig.

Licska Balázs, Fotó: Kiss Zoltán

Igazi csinnadrattával, dobos és fúvószenekaros, illetve hagyományőrzőkkel színesített felvonulással kezdődött a programok sora Békéscsaba belvárosában, melynek végén még ki is dobolták, hogy bizony a szombati nap a Megyenapé lesz. Jöhettek is a fellépők, akik sorra váltották egymást a színpadon: a délelőtti órákban a nemzetiségek mutatkoztak be, délután pedig Békés megye kulturális értékei kerültek terítékre.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntő beszédében kiemelte, sokak összefogásával szervezte meg a megyei önkormányzat első alkalommal a Megyenapot. A Békés megye hívószóra rengeteg ajtó és lehetőség nyílt meg, úgy véli, ez egy olyan identitástudatot jelez, amire lehet építeni a közösség- és a gazdaságfejlesztést. Az építkezés azonban nem működhet hit, egymásban bízó és együttműködő emberek, közösségek nélkül.

Beszéde végén Zalai Mihály a rendezvényen részt vevőknek azt kívánta, hogy lélekben gazdagabban térhessenek haza, mint ahogy kilátogattak a Megyenapra, és hogy vigyék a szívükben haza azt az érzést, hogy mi itt a Kárpát-medencében és annak szívében, Békés megyében összetartozunk.

A délelőtti és a délutáni órákban is szinte hömpölygött a tömeg a Szent István téren, a faházak, standok által övezett utcákban. Mint ahogy a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott, a cél az volt, hogy a Megyenapra elhozzák Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát. Ennek fényében a kiállítók között voltak a fazekastól a csipkeverőn át a kosárfonóig, valamint mézek, lekvárok, szörpök, ínycsiklandó és illatos sajtok, kolbászok sorakoztak a polcokon.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
Több standon mutatkoztak be Békés megye értékei, településekre bontva. A Körös-Maros Nemzeti Parknál egy méretes dévaványai túzok ácsorgott. A Hudák-féle kézi szövőműhelynél csodás ruhaköltemények vártak arra, hogy valaki felöltse őket. Bemutatkozott Szarvas régi könyvtárának gyűjteménye, illetve a Tessedik Táncegyüttes is, mint ahogy a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely munkatársai is több prospektussal, szóróanyaggal készültek.

Némileg odébb a gyomaendrődi autosex tyúkgalambok figyeltek a rács mögött. Ezek repülni nem képesek, de húsgalambnak és kiállításra tenyészthetőek.  Azért autosexek, mert a hím és a tojó egyedek már akkor megkülönböztethetők egymástól, amikor a fiókák kibújnak a tojásból. Az érdeklődők az endrődi csizmadia és cipész hagyományokkal is megismerkedhettek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
Gyula elhozta a hungarikumnak számító gyulai kolbász ízét és illatát a rendezvényre, de a gyulai várról, Erkel Ferenc szülőházáról  és életművéről, a Göndöcs-kertről és a Ladics-házról is sok-sok érdekességet megtudhattak a kilátogatók. Békéscsaba is az immár húszéves hagyományokra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivállal és a csabai kolbásszal készült.

Mezőberényben nevezetesek a nyolctojásos száraztészták, Békés pedig az olyan kulturális és gasztronómiai értékeit sorakoztatta fel, mint a Békés-tarhosi zenei napok és a Békés-tarhosi énekiskola, illetve a békési szilvalekváros papucs. Mint érték, bemutatkozott a Körösvölgyi Sokadalom is, illetve a magyar biliárd – a zöld asztalnál többen ragadtak dákót.

Közben bemutatkoztak Békés megye nemzetiségei is, a románok, a németek, a szerbek, a romák és a szlovákok is több standdal várták az érdeklődőket, hagyományos ételeikkel készültek. Ambrus György mesterszakács pedig egy különleges lecsót dobott össze hungarikumokból: a paradicsom és a paprika mellé makói hagymát, mangalica szalonnát, csabai és gyulai kolbászt adott.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
A Megyenapon a gyermekek sem unatkoztak, nekik ugrálóvárral, léggömbökkel, no meg egy külön sátorral készültek a szervezők, ahol lehetett játszani – ügyességüket és tudásukat próbára téve -, kézműves foglalkozásokon részt venni és mindenféle hasznos dolgokat készíteni, illetve meséket is hallhattak. Mivel a rendezvényre sok család látogatott ki, nem meglepő, hogy itt volt a legnagyobb forgalom.

- Nagyon tetszett a gyerekeknek a felvonulás, az ugrálóvár és persze a játszóház – mondta Erzsébet, miközben a két unokára, a hatéves Zsomborra és a kétéves Botondra figyelt, akik pont átrendezték az apró fa bútorokból kialakított szobát a játszósátorban. Hozzátette, hogy korábban végigjárták a standokat is, és a kicsik természetesen szinte mindenhol megálltak, érdeklődve, hogy mi hogyan készül. A legizgalmasabb számukra a tészta nyújtása volt.

- Az interneten láttam, hogy lesz ez a rendezvény. Egyrészt szeretnék szétnézni a kiállítók között, másrészt az sem mellékes, hogy a gyermekek programokon vehetnek részt – ecsetelte Krisztina, hozzátéve, hogy a standokig még nem jutottak el, mivel a négyéves Tamara és a kétéves Natasa egyből a játszósátor felé vette az irányt, pecázták kifelé a halakat a vízből.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
Békés megye több településéről érkeztek kiállítók a kézműves vásárra és a termelői piacra. A békéscsabai Lakatos Istvánné egy újfajta, összecsukható – így akár kis helyen is elférő – szövőszéken dolgozott rendületlenül. Mint mondta, kevesen foglalkoznak vászonszövéssel, ezért szeretné minél többeknek megmutatni, hogy milyen jó is az: egyrészt nyugalmat áraszt és teljesen kikapcsol, másrészt a kreativitást növeli, harmadrészt pedig igen hasznos dolgokat lehet készíteni.

Sorolta is, hogy régen az asszonyok így készítették el az abroszokat, a függönyöket, a törölközőket és a konyharuhákat – vagyis mindent, ami a háztartásban szükséges lehet -, de ruhaanyagokat is, melyekből később vagy ruhák készültek, vagy tarisznyák és zsákok. Hangsúlyozta, felemelő érzés az, ha valaki a saját maga képes alkotni és az úgy készült termékekkel díszíti fel a lakását.

A békéscsabai Plesovszki Klára keramikus elmondta, hogy egy éve kezdte a szakmát, és hogy szeretné minél több embernek, minél nagyobb közönség előtt megmutatni a termékeit, ezért vesz részt a rendezvényen – mint ahogy többen is így tettek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egésze alá tartozó szakemberek közül. Nála főleg alföldi virágmotívumokkal díszített kerámiák sorakoztak a polcokon, a pálinkás poharaktól kezdve a bögréken és a méztartókon át egészen a díszekig.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
Bár már korábban is foglalkoztak méhészkedéssel, és most száz méhcsaláddal rendelkeznek, a méztermelést és a mézeskalács-készítést egy éve kezdték – magyarázta lapunknak az orosházi Vasné Orovicz Judit. Mint mondta, szeretnék a termelői mézet népszerűsíteni, hogy az megbízhatóbb minőséget képvisel, mint a bolti sok esetben. A mézeskalács készítése a méz után jött ötletként, hozzátette, sokat kellett gyakorolni, hogy a tészta megfelelően roppanós, ám puha is legyen.

Nóniuszok húzták a megyenapi fogatokat
Rendhagyó módon mutatkozott be a mezőhegyesi Nóniusz lófajta a Megyenapon. Csodálatos paripák húzták a megyenapi fogatokat a belvárosban, sokan pattantak fel, hogy kocsikázhassanak. A standon pedig több érdekesség volt olvasható a Nóniusz lófajtáról, például az, hogy a kitenyésztésénél katonai céloknak kellett megfelelni: nagy testtömeg, szervezeti szilárdság, munkabírás.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
[/caption]
A lótenyésztés apostolának tekintett gróf D’Orsay Olivér ismerte fel, hogy a katonaságnak nyugodt, kitartó és erős lovakra van szüksége. A Nóniusz pedig később bizonyította, hogy nemcsak hadászati, hanem gazdasági célokra is kiválóan alkalmas. Manapság a Mezőhegyesi Állami Ménes 350 patásból álló ménesének egy részét is Nóniusz lovak teszik ki a sportlovak és az ügetők mellett.

Összekötnek az értékek

- Békéscsaba főtere mindig is egy találkozási pont volt a Békés megyeiek számára, ahol a portékák gazdát cseréltek – erről beszélt megnyitó beszédében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Megyenap fővédnöke. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény egy olyan lehetőséget teremt meg, melynek révén a megye 75 települése és azok közösségei találkozhatnak.

Domokos László úgy fogalmazott, hogy az élményen és a szórakozáson keresztül ahhoz járul hozzá a Megyenap, hogy Békés megye fejlődhessen, hogy bemutassa értékeit, ennek révén pedig egy közösség összetartson. Kiemelte, hogy a határon túli partnereikről sem szabad megfeledkezni – ezzel utalt arra, hogy Székelyföld volt a Megyenap díszvendége és a székelyföldi értéktár is bemutatkozott.

- Az értékek azok, amik összekötik a magyarságot határon innen és túl. A hungarikumtörvény pedig egy bátor nemzeti törvény, amely a magyarság értékeiről szól – ezt mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Szakáli István Loránd hozzátette, Békés megye az a hely, ahol sok érték van, példaként említette a csabai és a gyulai kolbászt.

- A helyi értékekre is rá kell irányítani a figyelmet, hiszen azok tesznek élővé egy-egy közösséget, azok járulnak hozzá a helyi gazdaság és a turizmus fejlesztéséhez. Az értékekbe lehet kapaszkodni, azokkal jól kell sáfárkodni, és azokat meg kell őrizni, át kell adni – zárta a helyettes államtitkár.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy jó ötletnek bizonyult korábban a Szent István tér fejlesztése és sétálhatóvá tétele, mivel az elmúlt években több fontos programnak adott már otthont. Szarvas Péter örömét fejezte ki, hogy a Megyenapot is a Szent István téren rendezte meg a megyei önkormányzat, bemutatva Békés megye értékeit annak nyugati szélétől a keletiig, illetve déli részétől az északiig.

Domokos László úgy fogalmazott, hogy az élményen és a szórakozáson keresztül ahhoz járul hozzá a Megyenap, hogy Békés megye fejlődhessen, hogy bemutassa értékeit, ennek révén pedig egy közösség összetartson. Kiemelte, hogy a határon túli partnereikről sem szabad megfeledkezni – ezzel utalt arra, hogy Székelyföld volt a Megyenap díszvendége és a székelyföldi értéktár is bemutatkozott.

- Az értékek azok, amik összekötik a magyarságot határon innen és túl. A hungarikumtörvény pedig egy bátor nemzeti törvény, amely a magyarság értékeiről szól – ezt mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Szakáli István Loránd hozzátette, Békés megye az a hely, ahol sok érték van, példaként említette a csabai és a gyulai kolbászt.

- A helyi értékekre is rá kell irányítani a figyelmet, hiszen azok tesznek élővé egy-egy közösséget, azok járulnak hozzá a helyi gazdaság és a turizmus fejlesztéséhez. Az értékekbe lehet kapaszkodni, azokkal jól kell sáfárkodni, és azokat meg kell őrizni, át kell adni – zárta a helyettes államtitkár.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy jó ötletnek bizonyult korábban a Szent István tér fejlesztése és sétálhatóvá tétele, mivel az elmúlt években több fontos programnak adott már otthont. Szarvas Péter örömét fejezte ki, hogy a Megyenapot is a Szent István téren rendezte meg a megyei önkormányzat, bemutatva Békés megye értékeit annak nyugati szélétől a keletiig, illetve déli részétől az északiig.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!