Kultúra

2016.08.19. 13:18

Ünnepi programok a megyében

BEOL

Battonya Tíz órától a művelődési házban ünnepi program. Az új kenyér megáldás után kézimunka kiállítás nyílik. A városi sporttelepen a sportos tevékenységek mellett főzőversenyre lehet nevezni. 18 óra után zenés utcabál.

Békés Délelőtt az Erzsébet ligetben ünnepi műsorral, az új kenyér  ökumenikus szertartás szerinti megszentelésével, megáldásával és a testvérvárosok kenyerével kezdődnek a programok. 14 órától a Dánfoki Üdülőközpontban kispályás labdarúgó torna- és főzőverseny lesz. A megmérettetések mellett Békés megyei zenekarok, énekesek és a februári békési Ki-Mit-Tud? döntősei lépnek színpadra és nem marad el a kirakodóvásár sem.

Békéscsaba Térzene nyitja meg a nemzeti ünnepet délelőtt fél tíztől, majd az ünnepélyes zászlófelvonást és kenyérszentelést, illetve áldást követően a Belvárosi Római Katolikus Templom ad otthont az ünnepi szentmisének. A délelőtti programokat a Napsugár Bábszínház előadása zárja. Délután helyi fellépők lépnek színpadra, az estét Herczku Ágnes és a Banda, valamint Rúzsa Magdi koncertje (várhatóan 22:30 körül) koronázza meg. A két fellépő között, 21 óra tájban Szarvas Péter polgármester beszédét követően a tavalyinál is impozánsabb tűzijátékkal készülnek a szervezők. Délután 17 órától mutatják be az idei Munkácsy-tortát. Ezer szelet várja a kilátogatókat. Egész napos programként vásárt, játszóházat, kézműves foglalkozásokat, népi játékokat kínálnak.

Csorvás Az 50—55—60 évvel ezelőtt házasságot kötött párok köszöntésével kezdődik szombaton 11.30 órakor az ünnepi program. A Képzőművészeti Egyesület tagjainak műveiből kiállítás nyílik, majd délután a művelődési ház mellett felállított színpadon a Szivárvány bábszínház adja elő a Csizmás kandúrt. Avilai Szent Teréz szobránál emléktábla avatására, a római katolikus templomban pedig kenyérszentelésre kerül sor. Citera együttesek, dalkör, a helyi fúvószenekar, majd az ünnepi köszöntő után Tolvai Renáta fellépése színesíti a műsort. Vasárnap egész napos családi sportnap.

Doboz A településen a kastélypark és a sportpálya ad otthont a rendezvényeknek. Előbbi helyen ünnepi beszédet mond Köves Mihály polgármester és Ozsdola polgármestere. A koszorúzást és az új kenyér megáldását követően 11 órakor az István, a király csendül fel akusztikus hangszerelésben a katolikus templomban. A sportpályán délután egy órakor kezdődnek a rendezvények. Lesz nótaszó, fellépnek a helyi aerobicosok, a dobozi néptánccsoport, 18 órától a sztárvendég Csocsesz. Ezután a Dobozi Népdalkör, a Romkelepen, Domokos Adrián lép fel. 20-30-tól tűzijáték. 21 órakor Afterparty a Gumihangyában.

Ecsegfalva Augusztus 20-án rendezik meg a falunapot, versenyekkel, számos programmal. 10 órakor lesz a hivatalos megnyitó, gazdára találnak a kitüntetések. 18 órakor fellép Bódi Guszti és Margó, 19 órától Tóth Andi.

Gerendás A községben hagyományosan Szent István király ünnepén tartják meg a búcsút. Az evangélikus templomban megáldják az idei búzából készített kenyeret, ugyanitt a helyi Gazdakör szervezésében megkoszorúzzák a Gerendáson is tevékenykedő híres búzanemesítő, Mokry Sámuel emléktábláját.

Gyula A fürdővárosban már pénteken megkezdődik a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a várkertben, ami szombaton, illetve vasárnap is folytatódik. Szombaton emellett számos egyéb program is várja a látogatókat, játszóház, vásári komédia, huszárbemutató, fesztiválbemutató egyaránt színesíti a programot.

Mezőberény A közép-békési városban ezúttal is Berényi Napok programjai köré csoportosulnak az augusztus 20-ai rendezvények, amelynek keretében péntektől vasárnapig számos érdekesség várja az érdeklődőket. Az egész napos programok közül szombaton 20.30-tól Péter Szabó Szilvia ad koncertet, 22 órától tűzijáték. Vasárnap 21.30-tól Fenyő Miklós koncert lesz.

Mezőkovácsháza Augusztus 19-én 9 órától egészségnap a művelődési házban, 14 órakor ünnepi testületi ülés, 16 órától helytörténeti kerékpártúra, 18 órától 30 éves a város című kiállítás nyílik a tájházban. Augusztus 20-án 8 órától véradás, főzőverseny a fürdőben. 9 órától megyei vadásznap, 11 órától jótékonysági futás. 18 óra 30 perckor sztárfellépő Kozsó, 22 óra 30 perckor tűzijáték.

Orosháza Augusztus 19-én a Szent István szobornál ünnepi műsor 17 órától. Beszédet mond Dávid Zoltán polgármester, közreműködik az Orosházi Fúvószenekar. Kenyérszentelés, majd 19 órától a Molnár Dixieland Band koncertje, vendég St Martin. Augusztus 20-án Gyopárosfürdőn Európai Kenyérünnep.

Sarkad Kilenc órakor a római katolikus templomban lesz a városi ünnepség, beszédet mond Karsai Károly római katolikus diakónus, majd gazdára találnak a városi kitüntetések. 16 órától a Vásártéren zenés családi délutánt szerveznek, fellép Mohácsi Brigi, a Garage Beat Band és az Antovszki Band is.

Szarvas 10 órakor bemutató őrléssel kezdődik a program a Szárazmalomban, majd 17 órától veszi kezdetét az ünnepi Istentisztelet és Kenyéráldás az Ótemplomban. Ezt követően ünnepi műsor a templom előtt felállított téren. 20 órakor lampionos felvonulás a Körösön, 21 óra 15 perctől tűzijáték. 22 órától utcabál az Ótemplom előtt, fellép Tasy Józsi és zenekara.

Tarhos A községben a Libás-tanya ad otthont augusztus 21-én az Új kenyér ünnepének. A programok már 10 órától elkezdődnek, déltől Bunyós Bityu, 14 órától Dankó Szilvia lép fel. Lesznek meglepetésvendégek és a gasztronómia szerelmeseinek sem kell csalatkozniuk.

Tótkomlós 24 órás palacsintasütés augusztus 19-én 18 órától az Erzsébet-ligetben. 17 órakor a Természet Háza Lopusni András termében a Ki mit gyűjt Tótkomlóson című kiállítás megnyitója. 18 órakor a fúvósok koncertje az evangélikus templomban. Augusztus 20-án 8 órakor fiatal galambok bemutatója a Makk 7 sörözőben. 11 óra 15 perckor ünnepi megemlékezés a Szent István téren. 13 órakor XVI. Szlovák Gasztronómiai Nap a szlovák iskola udvarán. Az Erzsébet ligetben 9 órától programok.

Vésztő Három napig tart a Mágori Fesztivál a történelmi emlékhelyen. Augusztus 19-én fellép Péter Szabó Szilvia. 20-án lesz főzőverseny, civil szervezeti találkozó, koncertet ad a Mr. Pinky és a Republic. 21-én a Szeder és a Ghymes együttes lép fel, amit aztán tűzijáték követ 22 óra 30 perckor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!