Kultúra

2016.01.20. 16:41

Negyedet terveznek Munkácsynak

Békéscsaba turizmusának felpezsdítésében nagy szerepe lehet a tervezett Munkácsy negyednek — hangzott el azon a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezett műhelykonferencián, ahol szakemberek értekeztek egyebek mellett arról, miként lehetne egységes arculatot létrehozni a belváros szívében található, bő egy négyzetkilométeres területen.

Molnár Pál Márton

— Egy közös tematikára építő negyed gondolata már 2008-ban felvetődött. Végül a Munkácsy Kulturális Negyed kifejezést először a 2014-es szakterületi feladatokat bemutató koncepció tartalmazta — köszöntötte az előzmények bemutatásával a Csabagyöngyében megjelent közel 150 érdeklődőt Szente Béla, az intézmény igazgatója. Ezt követően Szarvas Péter előadásában a gondolat megszületéséről, létjogosultságáról szólt. A polgármester elmondta, Munkácsy kötődése a városhoz határokon belül és kívül egyaránt közismert.

— A festőzseni itt élte gyermekkorának meghatározó éveit, múzeum, emlékház, híd, utca viseli a nevét. A személyes tárgyaiból és festményeiből álló gyűjtemény a legnagyobb a világon — sorolta a polgármester, aki emlékeztetett, a kulturális alapú városfejlesztés a gazdasági fejlődés segédeszköze. Mondandójából kiderült, két akcióterületben gondolkodnak.

A szűkebb koncepció szerint a Széchenyi utca, a Széchenyi liget, a Gőzmalom utca, a Gyulai út és az Árpád sor által határolt terület lehetne a Munkácsy Negyed. A bővebb elképzelés ezeket kiegészítené még a Kossuth térrel és a Kiss Ernő utcával.

Az előadások sorában többen kitértek arra, hogy az egyik legfontosabb elem az egységes arculat kialakítása a területen. Többek között az arra alkalmas falfelületeken nagyméretű Munkácsy festmények reprodukcióit helyeznék el, melyek egyrészt felkeltik a figyelmet, másodsorban segítik a negyed területének beazonosítását. Ezenfelül mintegy panoptikumként, a közterületekre a festőfejedelemhez kapcsolódó, élethű, színes viaszplasztikákat ugyancsak kihelyeznének.

— Az egyik leginkább területrendezésre váró rész a Gőzmalom tér. Turisztikailag vonzóbbá tételéhez első lépésként le kellene bontani a közlekedési társaság felvonulási épületeit, majd folytatásként a gépjárműforgalom megszüntetése következne és végül teljes parkosítás valósulhatna meg — mutatta be a terveket lapunknak Szente Béla. Elmondta, több probléma is megoldásra vár a „negyed” területén: a nagyobb járda- és úthibák kijavítása, a közlekedési táblák elhelyezésének ésszerűsítése, az Élővíz-csatorna rendszeres tisztítása, az Urszinyi-Beliczey kúria előkertjének, valamint a Steiner-Omaszta kúria parkjának rendbetétele.


— Lényeges még a Munkácsy Kulturális Negyed határainak egyértelmű, turisták által jól látható bejelölése. Fizikailag is, nemcsak térképen. Ennek látványos módja lehetne a terület széleire emblémával ellátott mérföldkövek kihelyezése — fogalmazott Szente Béla. Hozzátette, együttes, minden érintettnél fennálló szándék esetén több munkálat már idén elkezdődhet. Az elképzelések sorában kiemelt fontosságú a Munkácsy-híd mielőbbi revitalizációja.

A Munkácsy Kulturális Negyed létesítményei:
— Munkácsy Emlékház
— Steiner-Omaszta kúria
— Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar
— Munkácsy Mihály-híd
— Munkácsy Mihály Múzeum
— Csabagyöngye Kulturális Központ
— István malom
— Urszinyi-Beliczey kúria
— Békés Megyei Könyvtár
— Szlovák Tájház
— Körösök Völgye Látogatóközpont és a játszótér
— Hotel Munkácsy
— Szobor-sétány
— Szlovák Kultúra Háza és Hotel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!