Kultúra

2015.04.16. 17:47

Elismerés a Gyulán gyűjtött Bartók Béla dallamokért

A gyulai Mogyoróssy János Könyvtár falára helyezik ki a Tiszta Forrás Település címet jelképező márványtáblát — közölte a bibliotékában csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester.

P. G.

Görgényi Ernő elmondta, 2014-ben kezdődött a program, melynek keretében a szervező és támogató szervezetek minden évben több település részére a népzenekutatásunk meghatározó személyiségei — Vikár Béla, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Lajtha László — gyűjtőhelyei számára a címet adományozzák. Idén az elismeréssel Gyula és Hetes településeket díjazták, amit a fürdőváros részéről Kónya István alpolgármester vett át.

Bartók Béla első gyulai nótafája 1906-ban egy 16 esztendős szolgálólány, Illés Panna, a másik gyulai „nótafa” Borek András uradalmi cseléd volt. Mindkettőjüktől sok dallamot jegyzett le.

A címmel járó DVD, amely a Gyulán gyűjtött, tudományosan ellenőrzött dallamok felvételeit is tartalmazza, szintén a könyvtárba kerül. Kónya István a hagyományok megőrzésének fontosságát emelte ki.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!