Kultúra

2015.04.07. 10:25

Áprilisban ismét látható az Egerek és emberek

November végén mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Steinbeck klasszikusát, az Egerek és emberek című drámát. A katartikus élményt nyújtó előadás megtekintésére ismét van lehetőségük azoknak, akik eddig lemaradtak róla: áprilisban még tízszer látható a teátrumban. (x)

BEOL

A szívszorító történet két főszereplője zseniális alakítást nyújt. Csomós Lajos George szerepében féltő szeretettel egyengeti barátja és saját sorsát. A gyermeki szinten megmaradt társat, a hatalmas Lennie-t, Katkó Ferenc kelti életre. Mindkét szerep kiváló lehetőség a színészek számára, hogy megmutassák színeiket, mélységüket, tehetségüket és technikájukat.


Élnek is ezzel a lehetőséggel: csak szuperlatívuszokban szóló kritikákat kaptak. Az előadás sikere természetesen nem csak rajtuk múlik, hibátlanul játszik a Jászai-díjas Bartus Gyula és Kovács Frigyes, valamint Gulyás Attila, Szabó Lajos, Gubik Petra, Czitor Attila, Koleszár Bazil Péter, Ormándy M. Keve és Jancsik Ferenc is. A zenei aláfestést Papp Gyula, az egykori P. Mobil legendás billentyűse nyújtja, Max Reger orgonaműve szinte kétszer megy végig a darabon. A rendezés Pataki András munkáját dicséri. A népszerű színészkutya, Johnny is feltűnik a színen.


John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró 1937-ben írta meg az Egerek és emberek című kisregényét, amelyet később színpadra és filmre is adaptált. Sikere azóta is változatlan, a film újra és újra képernyőre kerül világszerte, színpadi megjelenése szinte mindig szívfacsaró siker, a kisregény a könyvtárak állandóan kint lévő darabja.


A játék két idénymunkás különös, összetett és tragikus kapcsolatáról szól. Az emberi kapcsolatok kiüresedését, a társadalmi szintű elmagányosodást a szerző szimbólumteremtő képessége emeli katartikus magaslatokra, gondolkodtat el színház és mozi nézőt, illetve olvasót egyaránt. Életünk problémái, kérdései mit sem változtak, s kívülről nézve nevetve-sírva egy kicsit talán mi is másként látjuk a világot, a barátságot, a szeretetet, mások elfogadását.

Előadás időpontok:
április 8. 19:00
április 9. 15:00
április 9. 19:00
április 14. 19:00
április 15. 19:00
április 16. 19:00
április 17. 19:00
április 18. 19:00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!