Kultúra

2014.12.01. 17:26

Lennie testet öltött a Jókai színpadán

John Steinbeck Egerek és emberek című regényét több alkalommal színre vitték már, és filmadaptáció is készült a műből. A Békéscsabai Jókai Színház közönsége Pataki András rendezésében tekintheti meg a három felvonásos darabot.

V. F.

A két világháború között járunk, egy olyan világban  ahol keveseknek adatik meg az otthon, az emberi kapcsolatok pedig elértéktelenedtek. Óriási  szakadék húzódik ember és ember között, hisz más a fehér, más a fekete, és más a szellemileg sérült.  Két főhősünk, a kicsi, de eszes George, és társa a hatalmas, ám együgyű Lennie között mégis szoros kötelék feszül. Együtt járnak tanyáról tanyára, hogy megkeressék a betevőt, s közben mindvégig egyetlen cél hajtja őket: egy saját ház, saját földdel, ahol kettecskén élhetnek és háborítatlanul.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
A főszereplők kiválasztása zseniálisra sikerült. Csomós Lajos bújt a nehezen kiismerhető George bőrébe. Okos, de nem eléggé, hogy a maga ura legyen, határozott, de mégsem képes megvalósítani az álmait, emberi, de nem annyira, hogy megrendítse mások személyes tragédiája. Egyszerűen próbál alkalmazkodni, hogy életben maradjon ebben az elfajzott világban anélkül, hogy elveszítené az emberségét. Lennie lemászott a könyv lapjairól, hogy megszállja Katkó Ferenc testét, minden porcikáját. A könyv
olvasása közben pontosan ugyanezt a Lennie-t láttam. Katkó Ferenc azt nyilatkozta, nem arra törekedett, hogy egy szellemi fogyatékos férfit alakítson, hanem egy hatalmasra nőtt gyereket. Hogy sikerült-e neki? A közönség soraiból gyakran suttogták a körülöttem ülők Lennie-t látván, hogy „Istenem, de aranyos”, vagy „Egyem meg, de édes”.

Kíváncsian vártam Johnny, a csabai menhelyről kiválasztott keverék eb felbukkanását, aki amint megjelent a színen, megolvasztotta mindenki szívét. A másfél éves kutyára esett a választás, hogy eljátssza Candy (Kovács Frigyes) öreg, vak, fogatlan, büdös kutyáját, akibe már csak hálni jár a lélek és mozogni is alig képes. Ehhez képest megjelent a pajkos és egészséges Johnny. Ez csak azért volt „rossz” választás, mert a közönség azonnal beleszeretett a kutyusba, így egy pillanatig sem okozott nehézséget átérezni Candy fájdalmát, miután elragadták tőle hűséges társát. Itt egy zseniálisan szívszorító csavarral fokozta a döbbenetet a rendező, mikor Carlson (Ormándy M. Keve) úgy tért vissza, hogy a kalapját a kutya farka díszítette.

Hosszan lehetne még részletezni a többi szereplőt is, de van egy karakter (Jancsik Ferenc), aki felett nem lehet elsiklani. Nem tudjuk meg a nevét, Carlson csak Bunkónak szólítja, és azt sem tudjuk, milyen nyelven beszél, ha nagy ritkán megszólal. Szinte semmit nem tesz – legalábbis látszólag, de valójában olyan, mint egy őrangyal, aki a háttérből szemléli az eseményeket. Nem avatkozik közbe, de megpróbálja enyhíteni a fájdalmat, gondolok itt arra a kedves gesztusra, mikor a kutyáját gyászoló Candy-t betakarja.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
A bonyodalom a pillanat tört része alatt bontakozott ki előttünk. Egyszer még Lennie és Curley (Szabó Lajos)  feleségének (Gubik Petra) párhuzamos dialógusát (voltaképp két monológ egymás szavába vágva) hallgatjuk, ami még inkább érezteti velünk, hogy hiába vágyunk az emberi kapcsolatokra, arra az egyre sem vagyunk képesek odafigyelni, akihez épp beszélünk. A következő pillanatban Lennie a nő haját simogatja, majd egy szívverésnyi idő múlva az asszony holtan hever, és nem értjük, mi történt.
George siet barátja megmentésére, de amikor eldördül a fegyver, nem akarjuk elhinni, hogy valóban ez történik. Lemmie nem bukik orra, nem vágódik el – egyszerűen ő sem akarja elhinni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!