Kultúra

2014.06.11. 18:02

A közoktatás széteséséről írt könyvet

Bemutatta legújabb kiadványát szerdán a Magyar Tudományos Akadémia békéscsabai kutatóintézete. Velkey Gábor Dinamikus egyensúlytalanság címet viselő kötete a hazai közoktatási rendszer szétesését, felforgatását és a konszolidáció esélyét boncolgatta.

L. B.

– A békéscsabai kutatóközpont igyekszik megérteni, feltárni azokat a folyamatokat, hogy miként került a térség ilyen helyzetbe, mély szakadékba az elmúlt évtizedekben – fogalmazott dr. Nagy Erika, az intézet tudományos főmunkatársa, kitérve, hogy jó néhány kiadvány látott napvilágot a témával kapcsolatban.

Mint mondta, a közoktatási rendszer átalakítása húsbavágó kérdés, mindenkit érint, legyen szó diákról, szülőről, nagyszülőről. Amikor mindenkiből dől a panasz – mert nem talál állást, vagy azért, mert nem talál képzett munkaerőt –, az oktatásban kell keresni a hibát.

Velkey Gábor elmondta, közéleti pályafutása során is sok tapasztalatot szerzett a témában. Kiemelte, hogy a közoktatással, mint rendszerrel foglalkozik a könyv, összefüggésben a szakképzéssel és a munkaerőpiaccal is. Hozzátette: felvázolta, hogyan kéne helyesen működnie egy rendszernek, következtetéseket is levont, ajánlásokat is tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!