Kultúra

2014.04.06. 16:06

Több ezren a pósteleki kutyakiállításon

Több mint kétezer érdeklődő előtt rendezett nemzetközi kutyakiállítást szombaton a pósteleki kastélyparkban a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület. A rendezvényre az ország valamennyi tájáról és külföldről közel 500 törzskönyvezett, fajtatiszta kutyát neveztek be gazdáik.

Papp Gábor

— Egytől egyik szépek — jegyezte meg találóan egy öt-hat éves forma kislány édesanyjának, miután nem tudott betelni a különlegesebbnél különlegesebb kutyák látványával a kiállításon. Az érdeklődést jól jellemzi, hogy gyakorlatilag folyamatosan hömpölygött a tömeg a kastélyparkban, miközben gyakran még parkolót sem volt egyszerű találni a programnak helyet adó terület környékén. A gazdák pedig hazánk valamennyi szögletéből és a határon túlról is elhozták kedvenceiket a megmérettetésre.

Nagy István és Nagy Zsuzsa egyenesen Gödöllőről érkezett Békéscsabára. A házaspár a Körösfő-Szépe Szent Bernát kennel tulajdonosa, s az elmúlt években számtalan szép sikert értek el kutyáikkal. Húsz hónapos, Joker névre hallgató bernáthegyijük és ugyancsak 20 hónapos komondoruk egyaránt fajtagyőztes lett saját kategóriájában, ahogy kilenc éves, Mimi névre keresztelt bernáthegyijük ugyancsak kivívta a zsűri elismerést a veteránok között.


— Már legalább huszadik alkalommal vagyunk itt Békéscsabán, mindig szívesen jövünk — nyilatkozta lapunknak Nagy Zsuzsa.
Az Izsákon élő Tatár Zoltán ellenben először látogatott el a békési megyeszékhelyre.


— 2010 óta foglalkozok amerikai staffordshire terrier tenyésztésével — mondta lapunknak. — Most Aysel nevű kutyámat hoztam el a kiállításra, ahova természetesen örömmel jöttem, hiszen itt fontos visszajelzés kapok, hogy hol is tartunk.


Persze Békés megyei tenyésztők is szép számmal neveztek a kiírásra. Az orosházi Szemenyei Csaba, felesége és kislányuk Beatrix törpe pinschereikkel „állt rajthoz” a rendezvényen.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kutyakiállítás Pósteleken, fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
— A kutyusuk Németországból származnak, de sajnos bizonyos jogszabályi változások miatt egyre kevesebben foglalkoznak velük — tudtuk meg. — A természetükről csak annyit, hogy egy nagy kutya kis testben, viselkedésük leginkább a dobermannra emlékeztet.


A kiállításon mindkét törpe pinscher kiválóan teljesített. Bácskautcai Eliza fajtagyőztes lett, míg apja, Bácskautcai Jágó az ellenkezű neműek között kapott díjat.


Veres Erika, a rendező Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület elnöke kérdésünkre kiemelte, Póstelek kiváló helyszínt szolgáltatott a rendezvénynek.


— Sokakat kötnek régi emlékek a területhez — fogalmazott. — Másrészt, a környezet is megfelelő.


Veres Erika kitért arra is, hogy az ország valamennyi tájáról és külföldről összesen 462 kutyát neveztek be gazdáik a kiírásra, s a pontozó bírók visszajelzése alapján elmondható, magas színvonalú kiállítást sikerült tető alá hozni. Összesen 21 különböző kategóriában hirdették győztest szombaton.


— Külön örülünk annak, hogy több mint kétezren kilátogattak a programra — ecsetelte az egyesület elnöke. — Mi pedig igyekeztünk végig programokat biztosítani az érdeklődőknek. Folyamatosan agility- és munkakutya-bemutatóval is vártuk a nézőket. Az egyesület egyébként emellett engedelmességi és ügyességi, valamint flyball-csoportot is működtet. A szervezet idén még két nagy programra készül, május elsején barátságos agility-versenyt, szeptember 28-án újabb kutyakiállítást rendeznek, amelyre keverék és nem törzskönyveztetett fajtatiszta kutyáikat is nevezhetik tulajdonosaik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!