Kultúra

2014.04.03. 19:17

Testvériskolai kapcsolatokkal a hátrányok leküzdéséért

Intézményük bővítésére készülnek az almáskamarásiak, a jó gyakorlataikat megosztják az orosháziakkal.

Csete Ilona

Az almáskamarási iskola 2013 őszétől önálló, minden évfolyamon indítottak osztályt. Az intézmény a német nemzetiségi nyelvet oktató iskolák központjává vált megyénkben. A mezőkovácsházi tankerület igyekszik segíteni, hogy az almáskamarási gyermekek a legjobb színvonalú oktatásban részesüljenek. Ősszel három számítógépet juttattak az iskolának, ezenkívül nagyképernyős LED televíziót is kaptak.


— Kezdeményeztük a minisztériumnál, hogy az iskolát két új tanteremmel bővíthessük. Így kényelmesebben tölthetik a gyermekek a napjukat, és az informatika oktatásának feltételeit is javítjuk — nyilatkozta Varga Gusztáv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkovácsházi Tankerületének vezetője. Elmondta, az almáskamarási iskola bővítésére tett kezdeményezés során fontossági sorrend alapján választották ki azokat az intézményeket, ahol az elképzelés megvalósítható. Pozitív elbírálás esetén a következő tanév kezdetére megtörténhet a beruházás.


— Segítettünk, hogy pályázat útján egy orosházi járási iskolával testvérkapcsolatba kerüljön az almáskamarási intézmény  — folytatta Varga Gusztáv. Az orosházi Vörösmarty Mihály tagintézménnyel közös programokon keresztül hozzájárulnak a gyermekek kompetenciájának (szociális, életviteli, kommunikációs) fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez.


— Ez a pályázat kifejezetten olyan iskolák kapcsolatfelvételét, programkínálatának bővítését támogatja, ahol hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat nevelnek, oktatnak. A konstrukció lehetőséget teremt a tanulók és pedagógusaik számára arra, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű, helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba. Ez hozzájárul a tanulmányi eredményeik és iskolai eredményességük javulásához. Csökken a tanulók előítéletessége. Olyan intézményközi kapcsolatok kialakítását ösztönzi, amelyek keretében lehetőség nyílik az oktatás, nevelés különböző területein, így a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatásával, nevelésével kapcsolatosan szerzett tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására. A kapcsolat élő, mivel az intézmények a megismerkedés óta folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.


Megtudtuk, két másik iskola is nyert ilyen pályázaton: a dombegyházi intézmény is egy orosházi tankerületi iskolával, a kunágotai iskola pedig a dévaványaival válik testvériskolává.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!