Kultúra

2014.04.14. 11:49

Magyar regék és mondák az Ádámok és Évák Ünnepén

Magyar regéket és mondákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén vasárnap, a Jókai Színház nagyszínpadán.

BEOL

Az idén 10 csoport lépett a színpadra, és előadásukban láthatók voltak egyebek mellett Attila királyhoz, a Szent Koronához, Szent Erzsébethez, Béla királyhoz, a Tihanyi visszhanghoz, Julianus baráthoz, Hunyadi Jánoshoz, Mátyás királyhoz, valamint Hunorhoz és Magorhoz köthető regék és mondák.

A szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez három éve csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház. Így idén már harmadik alkalommal ünnepeltük az Ádámokat és Évákat. 2012-ben Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, míg tavaly Biblia történeteket mutattak be a diákok.


Az egyes csapatok pedagógusaik mellett színészek és rendezők segítségével ősz óta készültek a vasárnapi premierre. Békés megye 10 oktatási intézményéből közel  kétszáz középiskolás diák csatlakozott a programhoz. A produkcióban a Békés Városi Színjátszó Csoport, a Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény (Mezőkovácsháza), a  békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és szolgáltatóipari Tagiskolája, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Ginmnázium), Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium vett részt.

A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott regét vagy mondát. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel a történetét.

Az előadás után a társadalmi zsűri tagjai különböző díjakkal jutalmazták a csoportokat és a szereplőket:


A zsűri tagjai voltak Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályvezetője, Ando György néprajzkutató, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Seregi Zoltán, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgató-helyettese, valamint dr. Elek Tibor József Attila-díjas író, irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője.

Egyéni:

A legjobb táncos szereplő: Szabó Ágnes ( Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium)
A legszebben éneklő szereplő: Benkő Máté (Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Ginmnázium)
A legszebben beszélő szereplő: Gulyás Gergő (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)
A legjobb férfi mellékszereplő: Falusi Balázs Áron (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)
A legjobb női mellékszereplő: Szabó Trixi (Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza)
A legjobb férfi főszereplő: Trokár Gergő (BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és szolgáltatóipari Tagiskolája) és Rácz Balázs ( Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)
A legjobb női főszereplő: Sánta Dzsenifer (Békés Városi Színjátszó Csoport)
A legjobb dramaturgia: Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium
A legjobb koreográfia nem került kiosztásra
A legjobb rendezés: Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

Közösségi:

A legközösségibb előadás: Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas
A legjobb mai felfogású előadás nem került kiosztásra
A legszebben beszélők előadása Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
A leglátványosabb előadás Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas,
A legjobb üzenetet hordozó előadás: Szlovák Gimnázium
A legjobb hagyományos előadás: Békés Városi Színjátszó Csoport
A legjobb modern előadás: Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza
A legjobb táncos előadás békési Szegedi Kis István Református Gimnázium
A legjobb zenés előadás Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
A legjobb előadás: Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

Fotók: Szabó Ákos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!