Kultúra

2014.03.10. 10:17

Karvezetői és Énekkari Kurzus Békéscsabán

Hetedik alkalommal került megrendezésre Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban február 28-tól március 2-ig a Határ menti Karvezetői és Énekkari Kurzus.

BEOL

A karvezetői kurzus, szakmai része pénteken délután 14.00-tól vette kezdetét, amire a Kerületünkből és a határon túli területről, Erdélyből is szép számmal – 15 fő - vettek részt. Összesen 41 fő volt jelen a három nap leforgása alatt, aki a karvezetői területen kívánt a szakmai tudásában előrelépni. Köztük, voltak többen gyermekkorúak, fiatalok és iskolákban tanító tanárok is. A szakmai tudás átadásában Oláh Gábor, Oláh Miklós, Erdei István és Tóka Szabolcs testvérek voltak segítségül - olvasható a Magyarországi Baptista Egyház honlapján.

A karmesterek előrehaladásukat a több mint 100 fős énekkar közreműködésével tesztelhették. A kurzushoz, szombat esete egy jótékonysági hangverseny is párosult, ami arra volt hivatott, hogy: „… a zenei élményen túl adományokat gyűjtsünk egy orgona megvásárlására, amely a jövőben megrendezendő körösvidéki zenei napok színvonalát emelheti.”

Hála Istennek voltak érdeklődők szép számmal a hangversenyen! Több, mint 400 fő hallgatta nagy élvezettel a Vox Nova Baptista Férfikar énekeit, valamint Tóka Szabolcs és Tóka Ágoston orgonaművészek előadását és a Körösvidéki Baptista Rézfúvós Együttes műveit. A karmesterek, a vasárnap délelőtti istentiszteleti alkalmon résztvevő 350 fős hallgatóság előtt számolhattak be a megszerzett tudásukról egy-egy ének levezetése mellett. A délutáni istentiszteleten szinte teljesen megtelt az Agóra Terem az 550 fős hallgatósággal. Mind a délelőtti, mind a délutáni istentiszteleten Meláth Attila, a váci gyülekezet lelkipásztora hirdette Isten igéjét.

A délelőtti igei üzenet inkább a szolgálattevőket szólította meg, a délutáni pediglen már minden jelenlevőhöz felhívás jelleggel szólt. Meláth testvér arra bátorított mindenkit, hogy merjünk bátran kiáltani Jézushoz, miként a vak Bartimeus is tette. A déli ebédet - aki előzetesen igényelte - mindenki térítésmentesen fogyaszthatta el helyben, az első emeleten található Panoráma Teremben. A szombat este és a vasárnapi alkalmak liturgusa Kiss Tibor Péter egyházkerületi elnök testvér volt.

A szombat esti hangversenyen és a vasárnapi zárónapon is köztünk volt Balog Zoltán Emberi Erőforrások Miniszterének egyházügyekkel foglalkozó főtanácsadója Dr. Birkás Antal úr, kedves feleségével együtt. Balog Zoltán miniszter úr, amellett, hogy vállalta a kurzus fővédnökségét még egy nagyobb összeggel is támogatta a rendezvény eredményes megrendezését.

Támogatóink között, az önkormányzati képviselők mellet voltak, különböző szervezetek és természetesen civil személyek is. Az ökumenikusra sikeredett kurzust, a különböző lelkészek képviselői (baptista, református, evangélikus, római katolikus) zárták egy-egy hálaadó imádság és kérés kíséretében.

A sokak összefogásával megvalósult kerületi rendezvény szervezéséhez és lebonyolításához ifj. Bálint József és Lisztes Tiborné Piroska, akik az egyházkerületi tanács zenei munkacsoportjának a koordinátorai, is nagymértékben hozzájárultak. Köszönet nekik ezúttal is az áldozatos munkájukért! A jelenlévőkben a nap végével megfogalmazásra került, hogy 2015-ben újra ott akarnak lenni a kurzuson. Adja Isten, hogy így lehessen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!