Kultúra

2013.12.05. 11:18

London helyett Békést választotta

Választhatta volna egy éves külföldi ösztöndíja helyszínéül Londont vagy Indiát is, Alaina Kinney azonban teljesen tudatosan Közép-Európa mellett döntött.

Papp Gábor

A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Egyesült Államokból érkezett angoltanára hamar megszerette a várost, az ott élő embereket.

— A Fulbright Alapítvány tanárcsereprogramjának köszönhetően jutottam el Békésre — mesélt az előzményekről a fiatal tanárnő, aki augusztus közepén érkezett a városba, és jövő júliusig segíti munkájával a helyi nyelvoktatást. Mint elmondta, londoni, indiai, csehországi és magyarországi lehetőségei voltak, ő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy egy számára egészen új kultúrát ismerhessen meg.

Alaina Kinney egyébként a Michigan állambeli Stevensville Lakeshore Középiskolájában tanít amerikai irodalmat, esszéírást, amerikai és világtörténelmet, illetve emellett ő az intézmény egyik röplabdaedzője is. Jó néhány kedves hobbija van. Huszonhárom éve lovagol, versenyeken is részt vesz. Murray névre hallgató lováról szinte mindennap küldenek fényképet szülei Stevensville-ből. Kutyájáról, Finnről pedig ugyancsak naponta érkeznek a fotók. Szabad idejében rengeteget olvas és szeret utazni.

— Sokan azt gondolják, hogy óriási a különbség az amerikai és a magyarországi mindennapok között, pedig erről valójában szó sincs. Az emberek mindkét helyen rohannak a munkahelyükre, ugyanúgy vásárolnak, tévét néznek, moziba járnak — osztotta meg tapasztalatait kérdésünkre a pedagógus, aki hamar megszerette Békés városát és a Szegedi Kis István Református Gimnáziumot.

— A település hasonló nagyságú, mint Stevensville. Ez rögtön szimpatikussá tette számomra. Ez a fajta emberléptékűség mindig is közel állt hozzám — ecsetelte Alaina. — Munkatársaim és az itt élők egyaránt kedvesek, segítőkészek, jól érzem magam Békésen.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire áll közel hozzá a magyar gasztronómia, kiemelte, a legtöbb ételt kifejezetten kedveli, ahogy a tokaji borok is elnyerték a tetszését.

A pedagógus egyébként hétfőtől péntekig reggel hét órától a délutáni órákig tanít.

— A diákok döntő többsége törekvő és tanul — fogalmazott mosolyogva, majd hozzátette: ő is folyamatosan képezi magát.

— Stevensville-ben elsősorban amerikai irodalmat és esszéírást tanítok, így ez a mostani feladat egészen más kihívás. A békési fiatalokkal együtt folyamatosan kerestük a lehetőséget, hogy miként lehet még eredményesebb a közös munka. Úgy érzem, egyre jobb úton járunk.

Sőt, már a gimnázium tanulói is tanítják magyarra a tanárnőt. Azt már kollégái árulták el, hogy Alaina kifejezetten gyorsan sajátítja el a külföldiek számára általában nehéznek számító magyar nyelvet, hihetetlenül nyitott, a magyar történelmet és szokásokat is szívesen tanulmányozza.

A fiatal tanárnő a délutánokat, estéket általában mentorainál, a D. Nagy házaspárnál, Gábornál és Nóránál tölti, aki a kolléganője is egyben. Emellett gyakran jár össze munkatársaival is.

Hogy a városban mennyire megkedvelték a pedagógust, azt jól mutatja, hogy Alaina éppen kedden tartott szép számú érdeklődő előtt, nagy sikerű előadást a helyi könyvtárban.

— Az Egyesült Államokban is tanulnak a diákok Európáról. A könyvekből megszerzett tudás azonban egészen más, mint ha valaki személyesen járt egy-egy helyen — hangsúlyozta Alaina Kinney. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a fiataloknak elmesélhetem élményeimet, az itteni értékeket, azt, hogy miként is élnek valójában a kontinensen az emberek.

Címkék#Békés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!