Kultúra

2013.08.03. 07:54

Nem lett szanazugi bulihajó a most százéves Jókai

A napokban volt százesztendős a mintegy harminchat méter hosszú, öt és fél méter széles balatoni hajó, a Jókai. Az eredetileg gőzös, majd fél évszázad után dízelmeghajtásúvá átépített személyhajó a ’80-as években egy ideig a Körösöket járta, és egyik legszomorúbb korszaka is a megyéhez kötődik.

Szabó György

– Bár az 1913-ban épült csavargőzös nem a Balaton legöregebb hajója, története így is a legkalandosabb életűek közé emeli. Az átépítések során formája, arányai, megjelenése többször is gyökeresen megváltozott, de „feltámadása” után ma is a Balaton legelegánsabb hajói közé tartozik – mondta elöljáróban Kádár Zoltán, a Magyar Hajózásért Egyesület tagja, a Magyar Hajóregiszter szerkesztője, akit a múltidézésben segítségül hívtunk.

Megtudtuk, a Jókai a Balatontavi Gőzhajózási Rt. utolsó gőzhajója volt, melyet az Első Dunagőzhajózási Társaság óbudai gyáregysége épített a világháború előtti utolsó békeévben. Az 1913-ban elkészült csavargőzöst Jókai Mórról nevezték el, aki rendszeres utasa volt a Balatonfüred és a déli parti vasút között közlekedő, menetrendszerű gőzhajójáratnak. Az első világháború után tulajdonoscsere, és némi átalakítás következett.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Ilyen volt Szanazugban (Forrás: hajoregiszter.hu)
[/caption]

– A balatoni hajóflotta a második világháború pusztítását nem vészelte át. Vonyarcvashegynél akna robbant a Jókai mellett 1944. október 31-én. A hajóvezető és a kormányos – súlyos sebesüléseik ellenére – sikeresen Keszthelyre navigálták a megrongálódott hajót. A balatoni hajókat ezt követően légvédelmi ágyúkkal és nehéz gépfegyverekkel felszerelt hadihajókká alakították. A visszavonuló német csapatok 1945. március 26-án Balatonfüred kikötőjében, hogy ne jussanak a benyomuló szovjet csapatok kezére, a többi hajóval együtt a Jókait is felrobbantották – idézi fel a hajó sötét éveit Kádár Zoltán.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Ilyen most a Balatonon (fotó: Látits Miklós, MHE)
[/caption]

Az elsüllyesztett Jókait 1946-ban kiemelték a Balatonból, majd felújítását követően, 1948-ban ismét forgalomba állt. Dolgos másfél évtized után, a „dízelesítési” program keretében a Jókai-gőzös 1963-ban a kelet-német gyártmányú, 300 lóerős dízelmotoron kívül ismét teljesen új, gőzhajóra már alig emlékeztető megjelenést is kapott. A ’70-es évek végén azonban újabb modernizálás kezdődött a balatoni flottán, s a régi, tradicionális balatoni hajókat sorban vonták ki a forgalomból.

– A leselejtezett öreg hajók közül a legrosszabbul a Balatonról 1980-ban elszállított Jókai járt: a Körösvidéki Vízügy, a Gyulai ÁFÉSZ és a Békés Megyei KISZ jelképes, 100 forintos áron vásárolta meg, hogy a Körösön a szanazugi üdülőkörzetben vendéglátóhelyet rendezzenek be rajta. A tervekből nem lett semmi, a belső átalakítások után elfogyott a pénz, a többször és egyre magasabb áron gazdát cserélő, egyre lepusztultabb hajót tíz évvel később egy áradás vetette ki a partra Gyoma alatt, ott enyészett tovább – mondta Kádár Zoltán.

A már-már roncsnak számító hajó 1998-ban a Vanyolai Hajózási Kft. tulajdonába került, s ezzel megmenekült a visszafordíthatatlan pusztulástól. A tulajdonos, Vanyolai Sándor a Békés Megyei Hírlap 2005-ös cikkben úgy fogalmazott, hogy amikor felesége megpillantotta a roncsot, a kecses és gyönyörű hajótest látványától örömében sírva fakadt. A hajót ’98-99-ben Tiszalökön újították fel. A Balatonig vezető, kalandos útról így írt a lap: „A munkálatok elvégzése után a hajó Szegeden rekedt: a balkáni háború miatt hosszabb ideig az ottani kikötőben vesztegelt, majd a tervezett Tisza—Duna—Sió—Balaton vízi út nagyobb részét megtéve a Sió torkolatáig jutott. Onnan – miután a Balaton alacsony vízállása miatt a Siót nem tudták feltölteni – 2002 nyarán országúton szállítva folytatta útját, Siófoknál tették vízre.”

– Azóta Balatonfüreden, nem messze Jókai Mór egykori villájától a mai napig teljes pompájában, a balatoni hajóflotta egyik ékszerdobozaként szállítja a hajózni vágyókat – teszi hozzá Kádár Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!