Kultúra

2013.06.03. 18:59

A hétvégén kiderül, bevált-e az új Republic-énekes

Gyomaendrődön lett igazi republicos hétfőn Sipos F. Tamás, aki Cipő halála után az együttes énekese. Életében először megkóstolta a zenekar kedvenc ételét, a körmös, csülkös pacalpörköltet. A republicosok és az Exotic volt frontembere egy 1988-as Interpop-fesztivál óta van emberileg jó kapcsolatban, most pedig zeneileg is összecsiszolódtak.

Nyemcsok László

Fotós:

Fotós:

Égi jel alapján és Patai Tamás jóvoltából lett a Republic énekese Sipos F. Tamás. Hétfőn a szombati gyomaendrődi fürdőbuli – ahol fellép a Republic – sajtótájékoztatóján Boros Csaba, az együttes basszusgitáros-énekese elmondta: 1990. február 23-án alakult meg a Republic, 1964. február 23-án született Sipos F Tamás.

– Egy siófoki Interpop-fesztiválon ismertük meg egymást – magyarázta Nagy László Attila, a Republic dobosa. – Csaba a Kenguruban, Patai Tomi a Moho Sapiensben, Sipi az Exoticban játszott, én a Fan-Fanban zenéltem. Patai Tomi ajánlotta Sipit, nagyon jó választás volt.

Boros Csaba hangsúlyozta, nem véletlen, hogy a június 8-ai, szombati gyomaendrődi szezonnyitó bulin játszik először az új felállásban a Republic. A zenekar már 13 koncertet adott a városban, nagyon sok baráti kapcsolat is köti ide őket, ahogy fogalmaztak: ez a második otthonuk.

– Cipő is imádott itt lenni. Cipő bennünk és a közönségben, így a gyomaendrődiekben is tovább, örökké él, de most el kellett engednünk. Nem egyszerű a talpraállás, de ami történt, azt már nem lehet visszafordítani. Nálunk hitelesebben senki nem tudná játszani a Republic-dalokat, így az a dolgunk, hogy ezt tegyük – magyarázta Boros Csaba.

A basszusgitáros-énekes kitért arra, az új arculattal, felállásban már több koncertet is adtak, a közönség megértette, felfogta, tudomásul vette, hogy Cipő nincs többé, de a dalai élnek. Még egy változás történt a zenekarban, Tóth Zoltán gitáros helyét Halász Gábor vette át, ő 13 éven át akusztikus gitárosként játszott a Republicban, most egy sorral előrébb állt. A hegedűsük, Szabó András továbbra is velük van.

Sipos F. Tamás elmondta, nagyon jól érzi magát az együttesben, emberileg, szakmailag is rokon lelkek.

– Irigyeltem a Republicot, nagyon együvé tartoztak, életfelfogásban, életszemléletben, zeneileg is egy irányba tartottak, nálunk az Exoticban nem volt így – magyarázta Sipos F. Tamás. –  Lelkileg nem volt egyszerű feldolgozni Cipő halálát, a mélyebb lírai daloknál többször is „eltörtem”. Nem is játszunk minden számot, a legszemélyesebb, leginkább Cipőhöz kötődő dalokat kivettük a repertoárból.

Vass Ignác, a gyomaendrődi Liget Fürdő igazgatója kiemelte, tavaly még Cipővel koncertezett a Republic a fürdőben, most nélküle kénytelenek színpadra lépni. A Republic annyira kötődik Gyomaendrődhöz, hogy nem lehetett kérdéses, az új felállásban az első koncertjüket Békés megyében itt tartsák meg.

Patai Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, a 18-20 tagú stábban is tartani kellett a lelket, nem lehetett kétségbe esniük. Brúnótól, a sofőrtől – aki csörgőzik is az együttesben – a technikusokig mindenki maradt.

– Ez az együttes stabilizálásának az éve, emellett a Hattyúdal című Verebes István rendezte színházi darabban is szerepel az együttes, 28 Republic-dallal – mondta Boros Csaba. – Augusztus 5-én a Szigeten lesz egy Cipő-emlékkoncert, erről CD és DVD is készül. Augusztus 16-án ismét Londonban játszunk. Jövő őszre viszont már új zenei anyaggal szeretnénk előjönni.

Kérdésünkre Sipos F. Tamás elmondta, kedvenc Republic-dalai közé tartozik az Emberlelkű földeken, a Szeretni valakit valamiért, a Vigyetek el és a Repül a bálna.

– Úgy gondolom, kicsit pörgősebbek lettek a koncertek a személyiségemből adódóan, de a korábbi színpadi mivoltomból visszavettem – ecsetelte Sipos F. Tamás. Boros Csaba elmondta, előzenekarként a helyi, Fási Gyula vezette Tree-show mellett fiáék, Bálinték zenekara, a Zoom is játszik Gyomaendrődön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!