Kultúra

2012.09.25. 11:56

Könyv a hatszáz éves Kétegyházáról

Egy kétegyházi román házaspár 1857-es színes litográfiájával címlapján jelent meg a nagyközség hat évszázados múltját feldolgozó kötet.

Á. Z.

Akár jelkép is lehetne a kép, hiszen a legnagyobb magyarországi román településről írt könyvet kínálja a helyi értékek iránt érdeklődő olvasóknak, köztük a hazai románságnak.

A Kétegyháza 600 éve címmel megjelent kiadvány Havassy Péter munkája. Eddig három kötetet jegyeztek a nagyközségről. A település első leírása Josif Ioan Ardelean ortodox lelkész nevéhez fűződik, munkáját 1893-ban adta közre. Egy Kétegyháza múltját 1919-ig feldolgozó, 1971-es könyv után 2002-ben jelent meg a harmadik, szintén Kétegyháza címmel, a Száz magyar falu könyvesháza sorozatban.

A gyulai Erkel Ferenc múzeum volt igazgatójának munkája tehát a negyedik Kétegyházáról kiadott kötet, de nem a korábbiak szintézise; mind tartalmában, mind a feldolgozás módjában sok tekintetben meghaladja azokat.

Kalcsó Istvánné polgármester a könyvhöz írt köszöntőjében így fogalmaz: „Ebben a kötetben egyrészt összegzésre kerülnek az eddigi legfontosabb események, történések településünk múltjáról, az itt élő emberek szokásairól, életmódjáról, mindennapjairól, másrészt kiegészülnek az új kutatások eredményeivel, és az utóbbi évek történéseivel, a nagyközség rendszerváltozás utáni változásaival.”

Már a tartalomjegyzékből kitűnik, hogy a szerző teljességre törekedett, amikor a kézirata végére pontot tett: Kétegyházi táj, Kurgánok népe, A gyulai uradalom tartozéka, A hódolt falu, Földesurak, nemesek, bérlők, A szabadságharctól a II. világháborúig, Kétegyháza népe és társadalma, Gazdák, mesteremberek, kereskedők, Egyház és iskola, Az egypártrendszertől a többpártrendszerig.

A kötetet jó szívvel ajánljuk mindenek előtt a kétegyháziaknak, az onnan elszármazottaknak és mindazoknak, akiket érdekel ennek az izgalmas múltú, városi címre pályázó Békés megyei nagyközségnek a hat évszázados története.

„Településünkön több nemzetiség él együtt, szeretetben és békében” – olvashatjuk a polgármester asszony már említett köszöntőjében. Havassy Péter könnyen kezelhető, olvasmányos, terjedelménél fogva a ritkán olvasók számára is befogadható könyve erősíti a Kétegyházán élő nemzetiségek békés együtt élését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!