Kultúra

2012.03.15. 12:46

A szabadságharcra emlékeztek megyeszerte

Az 1848—49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján megyénk településein megemlékezésekkel, koszorúzásokkal hajtottak fejet a történelmi hősök emléke előtt.

k. e. - p. g. - l. j.

– Nem számít, hogy hőseink fiatalok voltak, vagy idősek, hogy kistelepülésen, vagy városban éltek. Nem számít, melyik nemzethez tartoztak a vértanúk, hogy gazdagok voltak, vagy szegények. Egy a fontos, hogy a hazáért, vagy a haza ellen cselekedtek. Előbbiekre emlékezünk. Az 1848-49-es hőseink közös ügyért, a hazáért áldozták az életüket — mondta a március 15-i ünnepségen Orosházán Soltész Miklós, család- és ifjúságügyi államtitkár. Hangsúlyozta, az ő mártírságuk adjon erőt a mai magyaroknak a helytállásban. Ahogy annak idején a szabadságharc hősei is, úgy napjaink hétköznapi emberei is ismerjék fel, kik azok, akik a hazáért cselekszenek — emelte ki Soltész Miklós.

Mezőberényben több elismerést is átadott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Siklósi István polgármester és Szekeres Józsefné alpolgármester csütörtökön. A kitüntetettekről korábban a képviselő-testület határozott. Borgula Györgyné kiemelkedő közösségi és értékteremtő munkájáért a „Mezőberény Kultúrájáért” elismerésben részesült. Henger Pétert a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért a „Mezőberény Sportjáért” elismeréssel tüntették ki. Dr. Szombatiné B. Szabó Klárának az egészségügy területén végzett kiemelkedő, példaértékű munkájáért a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális ellátásáért” elismerést adta át a két településvezető. Hoffmanné Czirbuly Mária a szociális területen végzett kiemelkedő munkájáért szintén a „Mezőberény  Egészségügyéért, Szociális ellátásáért” elismerés vehette át.  Magas szintű pedagógusi munkájáért Wéber Károlynénak a „Mezőberény Oktatásáért” elismerést adta át a polgármester és az alpolgármester. A testület Machó Jánosnak és Vladár Pálnak, a Fábafém Kft. vezetőinek, munkásságukért, emberségükért, egyszerűségükért, elhivatottságukért, a helyi civil szervezeteket segítő tevékenységükért a „Mezőberény Vállalkozója” elismerést adományozta.

Szarvason mintegy ezren gyűltek össze délelőtt tizenegy órakor a művelődési központ előtt, ahol a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar fújta a toborzót. A Tessedik Táncegyüttes tagjai Kossuth-nótákra ropták a táncot, majd a tömeg elindult a néhány száz méterre lévő Kossuth szoborhoz. A városvezetők, a pártok és társadalmi szervezetek vezetői és magánemberek elhelyezték koszorúikat először a Kossuth-szobornál, majd a Centenáriumi Emlékműnél. A toborzót megelőzően ünnepi megemlékezést tartottak a művelődési központ színháztermében.

Gyulán délelőtt 10 órakor Kossuth szobrának megkoszorúzásával kezdődött az ünnepi programok sora, mely 11 órakor a Petőfi téren folytatódott. A városi ünnepség kezdetére benépesült a költő szobra körüli tér, ahol Jókai Anna mondott beszédet. A Kossuth-díjas író kiemelte, 1848-49 eseményei a jelenig hatnak, azok eszméje és tanulsága megmaradt bennünk. Párhuzamot vont a szabadságharc és „testvérforradalma”, 1956 céljai, történései, s az azokat követő események, a nagyhatalmak időről időre visszatérő „húzd meg, ereszd meg” politikája, valamint az elbukott forradalmak utáni „nemzeti amnézia” jelenségei között.

Az eseményen készült képgalériát ide kattintva tekintheti meg.

A 164 esztendőn átívelő történelmi áttekintésében hangsúlyozta, a „szabadság” szóval sokan visszaéltek, s visszaélnek ma is, hiszen — mint fogalmazott — a szabadság komoly felelősséget is jelent, utóbbi nélkül csupán a szakadék felé sodró „szabadosságról” beszélhetünk. Az írónő közel 40 perces beszédét követően Németh Kristóf színművész és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, zenész irodalmi műsorát láthatták a jelenlévők. Az ünnepség Petőfi szobrának megkoszorúzásával zárult. Az önkormányzat nevében dr. Görgényi Ernő polgármester, Gajda Róbert és Alt Norbert alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait.

Békésszentandráson az ünnepet emlékezetessé tette az, hogy ezen a napon hatvannégy határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt a község művelődési házában. Ötvenkilencen a vajdasági testvértelepülésről, Kishegyesről, öten pedig a kárpátaljai Husztról érkeztek. Többen egész családjukkal együtt döntöttek úgy, hogy éppen március 15-én veszik fel a magyar állampolgárságot. Sinka Imre polgármester hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés Békésszentandrás számára, hogy településüket választották az eskütétel helyszínéül.

Az eseményről készült képgalériát ide kattintva tekintheti meg.

Csabacsűdön gyönyörű huszárruhákat, korabeli fegyvereket, Kossuth-bankókat és a szabadságharc legemlékezetesebb csatáit megelevenítő dokumentumokat csodálhattak meg a könyvtárban berendezett emlékkiállításon. A rendkívül gazdag anyagot Szenczi János gyűjtötte össze. A megnyitón Wertheim Albert nyugalmazott ezredes a huszárság 600 éves történelmére tekintett vissza. Mint mondta, a huszárság dicsőséget hozott a törökök elleni harcokban, a Rákóczi szabadságharcban és az 1848/49-es szabadságharcban is.

— Március 15-ének főként nem a naptárban vagy a történelemkönyvekben van helye, hanem a szívekben — kezdte ünnepi beszédét Békéscsabán dr. Deutsch Tamás. A politikus, Európai Parlamenti képviselő szerint a szabadság mindannyiunk szívében otthonra lelő személyes ügy, a legszemélyesebb közügy.

— Ahogyan manapság a magukat européernek tartók mondják: mi, magyarok genetikusan szabadságszeretők vagyunk. A szabadság út, amelyen járni kell. Egyben kötelesség is. Élet, amit élni kell. Örökség, amelyet tovább kell adnunk — hangsúlyozta Deutsch Tamás, akinek gondolatait követően Vantara Gyula polgármester a magyar állampolgárság megszerzését tanúsító okleveleket adott át azoknak, akik csütörtökön tették le állampolgársági esküjüket a Kossuth téren.

— Nem számít, hogy hőseink fiatalok voltak, vagy idősek, hogy kistelepülésen, vagy városban éltek. Nem számít, melyik nemzethez tartoztak a vértanúk, hogy gazdagok voltak, vagy szegények. Egy a fontos, hogy a hazáért, vagy a haza ellen cselekedtek. Előbbiekre emlékezünk. Az 1848-49-es hőseink közös ügyért, a hazáért áldozták az életüket — mondta a március 15-i ünnepségen

Délután négy órakor ünnepi közgyűlést tartottak Gyulán, melyen dr. Görgényi Ernő polgármester kitüntetéseket adott át. Kiváló polgár címet kapott dr. Erdész Ádám, Hack Ferenc, Pomázi Ferenc, és posztumusz Szegedi József, a 1943-as Don-kanyari ütközetben tanúsított hősies tetteiért. Gyula város egészségéért kitüntetést vehetett át dr. Horváth Péter fogorvos és dr. Sipos Péter, gyermekgyógyász főorvos.

A Gyula város kultúrájáért kitüntetést idén Kiss László szobrász, Szabóné Katona Katalin igazgató, Székelyhidi Attila festőművész és a Magna Cum Laude zenekar érdemelte ki. A Gyula város sportjáért díjat Kurta János, a Gyula város szolgálatáért díjat pedig Nagyné Bódi Katalin és Virágné Szántó Veronika vehette át az ünnepségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!