Kultúra

2012.01.02. 09:27

Miskolci kocsonya: „Ennek a húsnak szeme van és hunyorog felém!”

Különleges sétára, a mesélő ételek világába hívjuk olvasóinkat. Gasztronómiai sorozatunkban igyekszünk néhány ismert finomság nevének eredetét felfedni.

BEOL

Miskolci kocsonya
Talán kevesen tudják, hogy a miskolci kocsonya egy békának köszönheti a nevét. Történt pedig, hogy egy felső-gömöri tót fuvaros egyszer betért a miskolci Magyar Huszár vendéglőbe, ahol a készséges kocsmárostól kocsonyát rendelt. Miután letették asztalára a pincében tárolt kocsonyát, emberünk nagy étvággyal nekiállt falatozni. Először a tányér közepén lévő nagydarab húst akarta bekapni. Ahogy hozzáért, ijedtében elejtette kezéből a kést meg a villát, s felkiáltott: „Kocsmárosné, ennek a húsnak szeme van és hunyorog felém!” Hamar kiderült, hogy a kocsonyából egy félig belefagyott béka pislog kifelé. A kocsmárosné megkönyörült szegény jószágon, a tűzhelyen kiolvasztotta a fogságából. Hogy örökre elment-e a kedve a tót fuvarosnak a kocsonyától, nem tudni, azóta viszont az a mondás járja: „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka!”

Palócleves
A név keletkezésére vonatkozóan két magyarázat terjedt el. A leghihetőbbet Gundel Imre írta le a „Gasztronómiáról és a Gundelekről” című könyvében. E szerint Gundel János az általa bérelt István főherceg szállodában egy szobát rendezett be Mikszáth tiszteletére. A falakat az íróról készített fotók és regényhőseinek portréi díszítették. A szoba avatását Gundel János Mikszáth műveit idéző menüsorral igyekezett még emlékezetesebbé tenni. Az ürühúsból burgonyával, zöldbabbal készült paprikás, tejfölös, kapros leves megnyerte a nagy palóc tetszését, s ezzel az étel nevének kérdése is eldőlt. Gundel Imre szerint „Ez az étel akkor olyan sziporkásan szellemes volt, mint Mikszáth írásai.”
Azért írjuk ide a másik történetet is! Mikszáth és a már említett Gundel János között olyan baráti viszony alakult ki, hogy az író egyszer így fordult hozzá: „Uram! Készítsen nekem olyan levest, amilyet én még soha nem ettem!” És Gundel keze alatt megszületett a palócleves.

Paprikáscsirke Szent-Györgyi Albert-módra
Ezzel a szép, hosszú nevű étellel ma már aligha találkozunk. Legfeljebb a lillafüredi Palota szálló Mátyás éttermében, feltéve, ha őrzik a hagyományt. Mert bizony a Szent-Györgyi Albertről elnevezett paprikás csirke itt született. Orosz József, a szálloda szakácsa készítette a szegedi tudós Nobel-díjjal való kitüntetése alkalmából. A szakács a receptet elküldte a névadónak, aki néhány soros levélben megtiszteltetésnek nevezte Orosz gesztusát és megköszönte kreációját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!