Kultúra

2011.06.03. 18:44

Köztéri szoborral emlékeznek a mezőhegyesi viharra

Jégverés után címmel pénteken délután avatták fel Mezőhegyesen, a Szent György parkban Deli Zoltánné Szabó Éva első köztéri alkotását.

K. E.

A mezőhegyesiek nem feledik 2010. június 18-át, amikor soha nem látott jégverés pusztított a városban.

— Az iskolában voltam, a kislányom pedig egyedül otthon. Féltettem a gyermekemet. Amikor a vihar után hazafelé bicikliztem, megdöbbentett a letarolt növényzet, a kitört ablakok látványa. Tavaly nyáron minden megváltozott: nem ciripeltek a tücskök, esténként nem lehetett madárdalt hallani. Azután az emberek kijavították az anyagi károkat, a természet pedig igyekezett helyreállítani a pusztítás nyomait — idézte vissza az elmúlt nyarat Deli Zoltánné, aki 25 éve dolgozik a helyi iskolában rajztanárként, emellett tűzzománcképeket készít.

A köztéri alkotás készítésére a város kérte fel.
— Egy éjszaka alatt álmodtam meg a szobrot. Másnap lerajzoltam, majd megformáztam — mesélte az alkotás készítésének folyamatát. A fémből készült mű egy ember nagyságú, kettétört fát ábrázol, amit lektoráltak is. A leírás szerint a szobor puritán, közérthető jelkép, drámai feszültségkeltő hatású. A Szent György parkban helyezték el, ahol nagy pusztítást végzett a jég, s ahol sok mezőhegyesi fordul meg. Az alkotással mementót állítottak a város fekete napjának.

Deli Zoltánnétól megtudtuk, a fémmunkákat Lipták József készítette, a talapzatot pedig Szilágyi Zsolt.

Címkék#mezőhegyes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!