Kultúra

2010.10.10. 13:54

Szerelem első kattintásra - társközvetítés a weben

Egy nemrég készült felmérés szerint közel hárommillió férfi és nő él egyedül hazánkban. Nehezen találnak egymásra, a megoldást egyre többen a társkereső irodákban és az internet adta személytelenségbe burkolózva vélik felfedezni.

L. B.

„Tudod meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt...” — hangoztatta a Tankcsapda egyik dalában. Egyre többen hallgatnak a zenekarra és regisztrálnak ennek reményében a társkereső portálokon vagy a közösségi oldalak erre hivatott alkalmazásain.

Nem is kell sokat tenni azért, hogy a szerelem megtalálhassa a szingliket. Elég egy-két kattintás, egy-két információ megadása. Léteznek olyan oldalak, ahol az alapadatokon túl — mint a születési dátum és lakhely — kíváncsiak többek között a magasságra, testsúlyra vagy végzettségre.

Vagy akár későbbi tervekre is, mely szerint milyen kapcsolatra vágynak — a végletek: házastársra vagy alkalmi partnerre —, terveznek-e és ha igen, hány gyermeket.

Mint ahogy ma az is kérdés, hol és mikor lehet ismerkedni, az is, az internet adta lehetőség mennyire hatékony. Nemrég készült egy felmérés, mely szerint a válaszadók fele szerint könnyebb a világhálón keresztül társra lelni, mint a való világban. Kétharmaduk úgy véli, tartós kapcsolat is kialakítható. Igaz, a megkérdezettek fele vágyott erre, közel harmaduk flörtölés miatt, negyedük alkalmi kalandért regisztrált.

— Bárki bármit írhat magáról, más színben tüntetheti fel magát — mondta a gyulai Balla Ilona, aki már kipróbálta és megtapasztalta a személyes és az internetes ismerkedési formát. Szavait erősíti, hogy az elvégzett felmérés rámutatott, a jelentkezők 87 százaléka szerint egyesek valótlan adatokat adtak meg, 25 százalékuk be is ismerte, hogy közölt már hamis tényeket.

Balla Ilona nemrég nyitott társközvetítői irodát, ahova eddig nagyrészt harminc-negyven és ötven-hatvan közti hölgyek regisztráltak. Kiemelte, hogy szolgáltatása ingyenes, mert nem meggazdagodni, hanem segíteni akar az egyedülállókon, akiket személyes adatok és az ideálra vonatkozó elvárások szerint rendel egymáshoz.

Tehát nagyban hasonlít az internetes és a személyes irodák munkamenete, az pedig már a regisztráltakon múlik, hogy a kattintós megismerkedés után mikor és hol találkoznak — mert ha tényleg a társkeresés a cél, nem úszható meg, hogy a virtuális lény valóssá változzon. A megkérdezettek 70 százaléka randizott már a kiválasztottaival, azonban azok fele csalódásként élte meg, csak 28 százalékuknak sikerült tartós kapcsolatot kialakítania.

Nem kell azonban a hoppon maradtaknak sem bánkódnia, mert a regisztráltak száma és ezzel a potenciális társjelöltek száma emelkedik.
 
 — Felhígult ez a szolgáltatási forma — mondta Gotthard Anikó. A Magyar Társközvetítők Szövetségének elnöke szerint probléma, hogy az irodák megalakulását és működését nem szabályozza a törvény: bárki képviselheti Ámort, ha rendelkezik az induláshoz szükséges anyagiakkal. Tehát az alapvetően bizalmi, személyes adatokat kezelő, magánügyeket feltáró szolgáltatáshoz nem szükséges megfelelő képzettség, felkészültség és emberismeret. Gotthard Anikó elmondta, gyakran észlelik, hogy több iroda a regisztráció és a pénzbeszedés után már nem foglalkozik ügyfeleivel, ezeket igyekeznek mihamarabb kiszűrni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!