Kultúra

2010.08.25. 11:08

Hangversenyek a koncertzongoráért

A Bartók Béla zeneiskola koncerttermében a Filharmónia szervezésében a napokban két hangverseny várja a zenebarátokat. A koncertek a fiatal békéscsabai zongoraművészek által életre hívott nemzetközi kamarazenei kurzushoz kötődnek, amelynek professzora Gulyás Márta.

Cs. R.

Augusztus 29-én 19.30-kor kezdődik Ludmány Sebestyén (cselló) és Gulyás Márta (zongora) kamaraestje. A kiváló művészek előadásában népszerű Chopin-, Webern- és Dohnányi Ernő-darabok csendülnek fel. Szeptember 1-jén 19.30-tól kezdődik Luis Fernando Pérez zongoraestje, amelyen Chopin és Granados művei hangzanak el.

A két koncertre belépődíj nincs, az adományokat a Steinway koncertzongora-vásárlást célzó gyulai akció javára ajánlják fel. A békéscsabai zongora- és kamarazene-kurzust vezető Gulyás Márta zongoraművész a  tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István és Tusa Erzsébet, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitri Bashkirov professzor irányítása alatt végezte.Több rangos versenyeredménnyel büszkélkedhet, a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyénisége. 1985-ben Magyar Kultúráért, 1998-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene-tanára és a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora. Finnországban, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Németország egyaránt tart mesterkurzusokat. Számtalan rádió- és televízióállomás készített vele felvételeket.

A hanganyag a Hungaroton és a holland Biblioservice lemezkiadók gondozásában jelentek meg.A zongoraest fellépője a nemzetközi zongora- és kamarazene-kurzus asszisztens professzora, Luis Fernando Pérez. A spanyol művész olyan mesterekkel büszkélkedhet, mint Dimitri Bashkirov és Gulyás Márta. Többek között Liszt Ferenc-díjjal és a Granados Nemzetközi Zongoraverseny első díjával tüntették ki. Világszerte koncertezik: elbűvölte New York, több európai ország, továbbá Japán és Brazília közönségét. 2009-ben megkapta a Spanyol Nemzeti Rádió legjobb klasszikus zenésznek járó díját és a „XIII: Alfonz király medált”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!