Kultúra

2010.01.18. 13:30

Újra megalakul a művelődéstörténeti társulat

Újjáalakul a Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulat — jelentette be hétfőn, Békéscsabán múzeumi vezetők társaságában Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

cs. á.

— A 19. század végén, évtizedeken át társadalmi összefogással sikeresen működő társaság ma is kiemelkedő jelentőségű kutatási eredményeket bocsátott közre. A társaság újjáélesztése segíthet a békéscsabai és a megyei értelmiségiek összekovácsolásában, a múzeumi kutatóhely szerepének erősítésében: tudományos felolvasások, kutatási eredmények közreadása, előadások útján — mondta az alelnök.

A társulat célja a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága szakmai segítségével felkutatni, összegyűjteni, megőrizni a megye területén található természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti értékeket, emlékeket, továbbá népszerűsíteni a megyére vonatkozó tudományos kutatásokat. Célja továbbá a megye lakossága figyelmének felhívása a három határ menti megye szakmai, kulturális, turisztikai együttműködésére, valamint a közös munka népszerűsítése.

Az újjáalakuló társulat tagja lehet minden természetes és jogi személy képviselője, aki Békés megye gazdasági, kulturális, turisztikai fellendülését szolgálja.

Január 21-én a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulat ünnepélyes újjáalakulásának alkalmából az Arad Megyei Múzeumi Komplexum, a Bihar Megyei Körösvidéki Múzeum, a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum és az Erkel Ferenc Múzeum közös konferenciájára kerül sor.

Mind a négy intézmény százéves múlttal rendelkezik, melyek történetét és gyűjteményeinek bemutatását az intézmények igazgatói előadásában ismerhetjük meg. Az előadások anyagát közös, kétnyelvű kötetben jelentetik meg az év folyamán.

Ezek is érdekelhetik