Kultúra

2009.12.31. 16:43

Zene kompromisszumok nélkül - viharsarki zenészek évértékelője

A felületes szemlélődő azt gondolná, hogy a Viharsarok zenei életét a Balázs Pali - Fásy Ádám - Uhrin Benedek trojka határozza meg, ám ez koránt sincs így. Nagyon is élénk és tartalmas műhelyek dolgoznak a reflektorfénytől olykor távolabb, ám a szakma és a célcsoportok elismerésétől övezve, olykor nemzetközi szinten is.

K. Gy.

Gyula-sound
A gyulai Magna Cum Laude szerencsésnek mondhatja magát, hiszen kompromisszumok nélkül lettek sztárok: egyedi zenei világukat nem kellett feladniuk, mégis teltházas koncertek, jól fogyó lemezek, szakmai és közönségdíjak jellemzik tíz évüket. A szarvasi Rolling Rock tehetségkutatón feltűnt zenekar számára mozgalmas volt a jubileumi év: nagykoncert a PeCsában, nagyszínpados fellépés a fesztiválokon, turné, album és nem mellesleg a Vidéki sanzont beválasztották minden idők legjobb magyar filmzenéi közé. Néhány napja bebizonyították, hogy van, aki lehet próféta saját hazájában is, hiszen rendkívül sikeres volt az idén Gyulán megtartott Magna-karácsony.

A szakmában csak Gyula-soundnak nevezett jelenség másik jól ismert képviselője Szabó Eszter és immár ide tartozik párja, Kontor Tamás is. A lapunknak e-mailben nyilatkozó énekesnő számára az amerikai díjak mellett a Colorpop album megjelenése volt kiemelkedő esemény, mellyel - mint fogalmazott - új zenei stílus jött létre. A jövőről szólva hangsúlyozta: a zene mellett érdekli az írás, a média és a tervezés is, nem kizárt, hogy kipróbálja magát ezeken a területeken is.

A Tankok előtt...
Ugyancsak jó éve volt a gyomaendrődi Nasmith zenekarnak. Erdős Dániel basszusgitáros elsősorban koncertélményekről számolt be:
- Februárban a Petőfi Csarnokban vendégei voltunk a Subscribe 10 éves szülinapi rendezvényenek, tavasszal a Slytract zenekarral turnéztunk, aminek a fogadtatása fantasztikus volt az ország 15 pontján. A Vajdaságbam visszatérő vendégek vagyunk Zentán, Feketicsen, telt ház előtt léptünk el az Azfeszten Nyírbátorban és mindezek megkoronázása az őszi-téli Tankcsapda-turné volt, ahol előzenekar lehettünk. Szavakban kifejezni nem lehet mekkora élmény, tanulás volt ez számunkra.
A gyomaendrődi metálbandának egyébként készül az új lemeze, mely azonban már a 2010-es esztendő újdonsága lesz.

Nagy visszatérő a Baby Bone, melynek alapítói közül már csak Rákóczi Antal énekes tagja a zenekarnak. 2009-ről szólva elmondta: a Supernova című album megjelenése határozza meg egyértelműen a mögöttünk hagyott esztendőt. Egy album megjelenése önmagában még nem jelentene áttörést, azonban a Baby Bone esetébe erről van szó: hosszú hallgatást törtek meg, nem is akárhogy, hiszen az egyik legrangosabb független kiadó, az Edge gondozta az albumot, s a szaksajtó (például a Metal Hammer) is ünnepli az újkígyósi-medgyesegyházi négyesfogat lemezét.



Határon túl

A békéscsabai Pribojszki Mátyás neve egyre jobban cseng a nemzetközi blues színtéren, sőt hangszere, a szájharmonika legjobbjai közt tartják számon világszerte. Ő is elégedett 2009-cel: tavasszal közös lemeze jelent meg Ripoff Raskolnikovval, amelynek itthoni és nemzetközi fogadtatása is pozítív volt, akárcsak a magyar-osztrák lemezbemutató turnénak, melynek egyik állomása Békéscsaba volt. Az év legkiemeledőbb eseménye az október végi németországi Szájharmonika Világbajnokság, ahol zsűritagként és fellépő zenészként vett részt világklasszis kollégáival együtt.

Természetesen más Békés megyei zenei sikerek is jellemezték 2009-et: a Dirty Slippers az Egyesült Államokban rögzítette albumát, a részben békéscsabai tagokból álló Trousers több nemzetközi elismerést tudhat magáénak, és nem feledkezzünk el arról, hogy részben a PANKKK program jóvoltából folytatódnak a blueskoncertek a békéscsabai Elefántban és rockklub indult Orosházán, ahol havonta neves rétegzenekarok lépnek fel.

Money, money, money
A válság hatásairól is megkérdeztük a lapunknak nyilatkozó zenészeket, hiszen többnyire a nehéz években a kulturális kiadásokat fogják vissza emberek. Szabó Eszter úgy látja, hogy a letöltések miatt kevés lemez fogy, láthatók jelei az úgynevezett gesztusértékű lemezfogyasztásnak, azaz a rajongók akkor is megvásárolják az albumot, amikor ingyen is hozzáférhetnek a zenei anyaghoz. A válság egyébként arra jó - hangsúlyozta a Megasztáron országos ismertséget szerzett énekesnő -, hogy tiszta helyzetet teremt és csak azok maradnak a szakmában, akik ténylegesen elkötelezettek.

Erdős Dániel úgy látja, hogy az igazán minőségi zenei termékekre mindig lesz kereslet, erre a Tankcsapda-turnén jöttek rá, ahol a magas jegyárak ellenére teltházas koncerteket adtak. Sok esetben nem a válsággal, hanem a hozzáállással van baj: igazán remek koncerteket szerveztek az ősszel az Ifiházban, ám rendkívül alacsony volt a látogatottság, holott csupán három sör árát kellett volna kifizetniük azoknak, akik egy mások kocsmában ennél jóval többet megittak.

Rákóczi Antal viszont pesszimista:
- Belekóstoltunk 10 év után megint a rockipar sűrűjébe és mondhatom, mocskos egy terep. Fizess a jelszó. Játszani akarsz egy dán banda előtt Pesten? Fizess! Lemez kell? Van pénzed? Fizess! Hol van itt a zene, meg a tehetség?

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!