Kultúra

2009.09.13. 13:53

Nagykorúvá érett a Garabonciás

Békéscsaba diákélete szinte már elképzelhetetlen az őszi garabonciás napok nélkül. Fodor Józseffel, a Csabai Garabonciás Alapítvány elnökével az idei rendezvénysorozatról beszélgettünk.

M. M.

— Mikor kezdődik az idei kampány, s hányan indulnak a diákpolgármesteri címért?
— A rendezvénysorozat szeptember 21-étől 25-éig tart. Kilenc csabai középiskola állított jelöltet. A 24-én megválasztott diákpolgármester és két alpolgármestere egy napra bepillanthat a város vezetőinek munkájába, s egy éven keresztül jogosultak lesznek arra is, hogy az ifjúságot érintő kérdésekhez hozzászólhassanak.

— Ez a 18. garabonciás napok. Jelképesen úgy is mondhatjuk, érettségizik a rendezvény. Készülnek-e valamilyen rendhagyó programmal?
— Igen, ez egy speciális évforduló. Nagyon sok feladat szól arról, hogy a diákok felgöngyölítsék az előző évek történetét. Garabonciás relikviakiállítást kell szervezniük az iskoláikban, archív filmeket kell készíteniük és így tovább. Az utolsó nap lesz az „érettségi bankett”, ahová meghívtuk az összes öreg garabonciást.

— Mi az oka annak, hogy ez a rendezvény — az országban egyedülállóan — ilyen sokáig életben maradt?
— A keretet az alapítvány adja, de támogató városvezetés, toleráns iskolák és lelkes diákok nélkül ez mit sem érne.
M. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!