Kultúra

2009.09.29. 17:52

Kisvasútmúzeum nyílt Kaszaperen

Már csak a kisvonat hiányzik az egykori kaszaperi keskeny nyomtávú vasútállomásról. Az épületet felújították, szert tettek egy gőzmozdonytöltőre, néhány méter sínpárra és váltóra. A falu lakói szeretettel gondolnak vissza az évtizedekkel ezelőtt megszüntetett kisvasútra.

K. E.

Harmadik alkalommal rendezték meg a hétvégén a kaszaperi hagyományőrző napot, ami egyben a múltidézés és az értékmegőrzés napjává is vált. A településen 1899-től 1972-ig közlekedett a keskeny nyomtávú kisvasút.

Az állomásépület több mint százéves. A MÁV az önkormányzatnak adta, a nagyközség vezetése pedig kereste a módját, hogy újra életre keltsék a falu egykoron talán legmozgalmasabb pontját. Az épület felújítása, újrahasznosítása 21,3 millió forintba került, amihez 17,6 millió forint támogatást nyertek.

— Örülök, hogy sok helybéli eljött az avatóünnepségre. Ez azt jelzi, az itt élők kötődnek ehhez az épülethez — mondta Karsai József, a térség egyéni országgyűlési képviselője.

Perlaki János, Mezőhegyes állomásfőnöke ismertette a kisvasút történetét. Megemlítette, hogy a kisvasút atyja a mezőkovácsházi Sármezei Endre volt. A kaszaperi szakasz 1899-ben készült el. A sínpár nyomtávolsága 760 milliméter volt. — Eleinte gőzmozdonyok közlekedtek a vonalon, majd 1902-től gőzmotoros vonatok. Végül a technika fejlődése a dízeleket hozta magával.

Perlaki János beszélt arról is, hogy a vasútvonalak elérhetőbbé tették a városokat a kaszaperieknek. Az áruszállítást is megkönnyítették.

— Ez az épület 1892-ben már állt, rendkívül fontos szelete Kaszaper történelmének. Szerettük volna megmenteni az utókornak — mondta Csürhés István polgármester, aki megemlítette, amióta elkészültek a felújítással, azóta az átutazók közül is sokan megállnak, megnézik az épület falán elhelyezett képeket.

Kaszaper nemcsak az emlékekkel, hanem turisztikai látványossággal is gazdagodott. Csürhés István beszélt a falu további terveiről. Akkor adnák vissza az állomás igazi hangulatát, ha kisvonatuk is lenne. Mint kiderült, Erdélyben már kiszemeltek egyet, amihez „csak” a pénz hiányzik.

Az épület külső falát korabeli fotók felnagyított másolatai díszítik. Az egyik helyiségben vasúttörténeti relikviákból állítottak össze kiállítást, amit a kaszaperiek adományoztak az önkormányzatnak. Nem csak helytörténeti funkciót szánnak az épületnek. Civil szervezetek, családi, baráti események helyszíne is lesz. Az épület egy részét vendégfogadásra alkalmasnak alakítják ki. Tervezik egy udvari kemence építését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!