Kultúra

2009.09.16. 19:11

Elgázosítják a múzeumbogarakat – védekezés a kiállításokon

Gázosítással tisztítják meg a károkozóktól a békési Jantyik Mátyás Múzeum raktárként szolgáló padlásterét. A műtárgyak biztonságának garantálása komoly feladatot jelent az intézményeknek.

Cs. Á. - P. G.

Hármas védelem a megyei múzeumban

Békéscsabán a megyei múzeum legfontosabb tárgyai például hármas védelemet élveznek. Ando György igazgatóhelyettes elmondta, a teremőrök és a biztonságtechnikai felszerelések mellett legalább ugyanolyan jelentőséggel bír az, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket.

— A műtárgyak könnyen károsodhatnak a nagy hőingadozásban, ezért állandó 18—20 Celsius-fokot biztosítunk. Aki járt már a Munkácsy Teremben, láthatta, az üvegajtó magától becsukódik, miután valaki bement. A túl magas vagy alacsony páratartalom is káros, ezért a páraelszívóval 45—55 százalék körül tartjuk ezt az értéket — mondta Ando György.

Természetes fény sem érheti

A Lombard-kiállításon még természetes fény sem érheti a festményeket, ezért hermetikusan lezártak mindent, még az üvegtetőn beeső fényt útját is elállták. Hamarosan Békéscsabán lesznek láthatók a híres fotós, Robert Capa képei, s természetes fény ezeket a fotográfiákat sem érheti. A költségek előteremtésében fontos szerepet játszik, hogy a közönség által látogatott, bevételt hozó kiállításokat rendezzenek a megyei múzeumban.

Külön problémát jelentenek a gyakran megjelenő károkozók. Ezek ellen veszik fel ezekben a napokban a „harcot” a békési Jantyik Mátyás Múzeum Széchenyi tér 6. szám alatti épületében, a raktárként funkcionáló padlástérben a szakemberek.

Mint azt Baligáné Szűcs Irén igazgatótól megtudtuk, a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumának 250 ezer forintos támogatásával megvalósuló munkálatok során a padlás első szintjén található, az intézmény néprajzi gyűjteményének darabjait őrző helyiséget és a második „emeleten” található, Szász Lajos különleges hagyatékát vigyázó teret szabadítják meg a kártevőktől. A békési múzeum az értékes és különleges tárgyak védelme érdekében fátyolfóliát is kapott, s különleges polcok beszerzésére is lehetőségük nyílik.

A szú a fő ellenség

Győrfi László, a békési munkálatokat végző Bogármérnökség Bt. egészségügyi gázmestere elmondta, hogy elsősorban a szú, de a múzeum- és a farontó bogarak is gondot okoznak a megye múzeumaiban.

Bár a rágcsálók ellen is megvédik a teret, ezek az állatok mégis viszonylag ritkábban jelennek meg, hiszen élelmet nem igen találnak az intézményekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!