Kultúra

2009.08.20. 13:55

Virágkarnevál Debrecenben

Kétszázezer érdeklődő sorfala között vonultak végig Debrecen belvárosából a Nagyerdőbe a 40. virágkarnevál résztvevői: 16 virágkocsi, 11 hazai és 9 külföldi művészeti csoport.

MTI - Haon

Az idei évfordulós karneválra régi hagyományt is felelevenítettek a szervezők: egy először 1900-ban rendezett kerékpáros korzó mintájára virágokkal feldíszített kerékpárok felvonulásával kezdődött az idei karneváli menet. A virágkocsik feldíszítéséhez több millió szál élő és száraz virágot használtak fel. A karneváli kocsik sorát hagyományosan a Szent Koronát ábrázoló kompozíció nyitotta meg, de láthatta a közönség a Csodaszarvas-történet megelevenedését, Ludas Matyit libáival és Süsüt, a sárkányt virágokból kirakva.

A közönség is részt vehetett annak a virágkocsinak a feldíszítésében, amely a Magyar Református Egyház ez év május 22-én megtartott egységesülő zsinata előtt tiszteleg: a virágkompozícióban az öt bárány az egymástól elszakított egyházrészeket szimbolizálja, amelyeket a jó pásztor ismét egy nyájba gyűjt.

A virágkocsik között zenészek, táncosok szórakoztatták a közönséget: a környező országok mellett érkezett tánccsoport a távoli Brazíliából is, de a legnagyobb közönségsikert - mint évek óta hagyományosan -, az olasz zászlóforgatók látványos produkciója aratta. A debreceni virágünnep a virágkocsik esti felvonulásával, tűzijátékkel, majd utcabállal fejeződik be Debrecenben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!