Kultúra

2009.08.28. 19:38

Rendőrök védték Chagallt Békéscsabán

Rendőri kísérettel érkezett meg pénteken a Chagall-kiállítás 112 képe Békéscsabára a Munkácsy múzeumba. A százmilliós műtárgyegyüttest szögtől szögig biztosították.

Cs. R.

Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak az újságírók és a fotóriporterek pénteken a megyei múzeum előtt, s nemsokára a támogató gyógyszertárat népszerűsítő pingvin is csatlakozott hozzánk. A Tégla terem 22 fokos hűvösét alighanem a tetőtől talpig jelmezbe bújt statiszta értékelte legjobban. A körülmények sokkal inkább a külső hatásokra fokozottan érzékeny litográfiai alkotásoknak szóltak, amelyek kedvéért nemcsak a levegőt hűtötték optimálisra, de a páratartalmat is 50—55 százalékosra mérsékelték.

— Ha magas a páratartalom, a papír összeszárad és behullámosodhat — magyarázta Petrovszki Zoltán, a múzeum főrestaurátora. Rá várt a feladat, hogy a Chagall-képek sértetlenségéről a jegyzőkönyv szerinti átvételkor egyenként meggyőződjön.

Egyelőre azonban a bejáratnál vártuk a teherautót és dr. Szatmári Imrével, a múzeum igazgatójával megállapítottuk, a 2006-os Pákh-gyűjteményt is magába foglaló vándoroltatott Munkácsy-kiállítás őrzése és műtárgyvédelme volt a mostanihoz fogható.

— A múzeumunk épülete évek óta alkalmas a legértékesebb kiállítások fogadására is. Külön kiegészítő technikai eszközöket ezúttal sem vetettünk be — magyarázta az igazgató, akihez végszóra lépett oda egy rendőr, s tudatta, a megyehatártól megkezdték a műkincset szállító teherautó kíséretét. Mint mondta, a kirakodást végig őrzik, több járőr pedig az épület környékén tartózkodik, bármi történjék, be tudnak avatkozni.

Dr. Pászti Ágnes, a kiállítás sajtófőnöke nem titkolta, nagyra értékeli hogy a megyei főkapitány és helyettese ekkora figyelmet szentelt a biztosítás megszervezésének.

— Az ördög nem alszik — magyarázta a szegedi jogász, aki nem is akarta palástolni izgalmát. Pár évvel ezelőtt közreműködött a nagy sikerű szegedi Chagall-, később Salvador Dalí-kiállítás megrendezésében.

A maga nemében minden tárlat különleges. A mostani azért, mert Marc Chagallnak, a 20. század egyik legnevesebb alkotójának ennyi műve egyszerre Magyarországon még nem volt látható. A Viharsaroknak külön megtiszteltetés, hogy a Pingvin Patikák jóvoltából megrendezett kiállítás öt helyszínének első állomása Békéscsaba lehet.

A tárlat rendezője a Chagall-specialistának számító dr. Nagy Imre művészettörténész, a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum igazgatója. A kiállítást szeptember 5-étől láthatja a közönség két héten keresztül. A szokatlanul rövid időre tekintettel hétfőnként is nyitva tartanak, a két csütörtöki napon pedig 22 óráig fogadják a látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!