Kultúra

2009.08.21. 15:07

Rekordszámú nevezés a gyomaendrődi halfőző versenyen

Kilencvenhárom különféle halétel rotyog a bográcsokban a XI. Nemzetközi Halfőző Versenyen, melyet ma rendeznek Gyomaendrődön. A hazai ízek mellett erdélyi és szlovák halételeket is kóstolhatnak a látogatók.

l. j.

A versenybe benevezett csapatok három kategóriában mérik össze gasztronómiai tudásukat: dunai halászlé, tiszai-körösi halászlé, valamint egyéb halétel. A legtöbben — összesen 44-en —, a tiszai-körösi halászlé elkészítésére vállalkoztak. Kilencen dunai halászlevet főznek, az egyéb halétel kategóriában pedig negyven különféle finomságot kell végigkóstolnia a dr. Csoma Antal által vezetett zsűrinek.

— A verseny színvonala évről-évre nő, idén pedig rekordszámú nevezés érkezett. A főzők igyekeznek újítani, különösen az egyéb halétel kategóriában — mondta a zsűrielnök.

A magyar halászlevektől külsőre és ízre is eltért az a halászlé, amely az erdélyi testvérváros, Nagyenyed csapatának bográcsában főtt. Ők jóval többféle zöldséget — többek között sárgarépát is — tesznek bele. Az erdélyiek mellett Gyomaendrőd szlovák testvérvárosából, Vrutkyból is érkezett egy főzőcsapat, ők az gyéb halétel kategóriában több különlegességet is felsorakoztattak.

A hazai résztvevők között vannak bajai, mohácsi, nyíregyházi főzők, s természetesen gyomaendrődi csapatokat is szép számmal találtunk. Jenei László, aki az országos és nemzetközi versenyeken eddig tizennyolc arany minősítésű ételt főzött, most három étellel is benevezett.

Az egyiknek már az elnevezése is inycsiklandó: Tejfölös-gombás, filézett afrikaiharcsa paprikás kapros-fokhagymás, kecskesajtos galuskával.
Az idén megalakult Gyomai Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület bográcsában körösi halászlé fő, s az arra járó vendégeket nemzetiszínű szalaggal átkötött kiscipóval ajándékozzák meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!