Kultúra

2009.04.17. 15:56

Mezőhegyes a világörökség része lehet

Békés megyében Mezőhegyesen található a legtöbb műemlék épület, ezért a település szeretne a világörökség részévé válni. A műemlékek egy település életében azonban sok örömet és rengeteg gondot is jelentenek.

k. e.

Április 18-án ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot. Békés megye számos műemlékkel büszkélkedhet. A legtöbb Dél-Békésben, a Hild-díjas Mezőhegyesen található.

— Összesen 53 műemléképületünk van — mondta Csanádi István polgármester. — Ezek közül huszonegyet a város-, harminckettőt pedig a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. kezel.

A polgármester hangsúlyozta, az idén 225 éves település rendkívül büszke a műemlékeire, amelyek azonban nemcsak örömet, gonokat is jelentenek a városnak.

— A műemléképületek állagának megóvása, felújítása speciális feladat, nagyon sokba kerül. Sajnos erre a célra nagyon ritkán lehet pályázni. Éppen ezért mi is rangsoroljuk, mikor melyik épületet újítsuk fel.
A város által kezelt műemlékek sorába tartozik a polgármesteri hivatal épülete is, amire már igencsak ráfér a felújítás. Mezőhegyes a Dél-alföldi Operatív Program Városörökség pályázatán 95 százalékos támogatást, 54 millió forintot nyert a munkálatokra.

— A városháza 1913-ban épült, hamarosan 100 éves lesz — nyilatkozta Csanádi István. Az épület, közel százesztendős léte alatt csak kisebb felújításokat élt meg.

— Nem lesz egyszerű munka, hiszen a műemlékekhez csak szigorú szabályoknak megfelelően lehet hozzányúlni. Például nem építtethetünk be műanyag nyílászárókat. Az eredeti mását kell elkészíttetnünk egyedileg. A kivitelezőt is úgy választjuk ki, hogy a műemlékfelújítás területén megfelelő referenciákkal rendelkezzen.

Mezőhegyes polgármestere arról is beszélt, hogy ha minden jól megy a Centrál Étterem is megújulhat. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik a dél-békési, amely közel 3 milliárd forintot kap a felzárkóztatásra. Ebből a forrásból remél Mezőhegyes 270 millió forintot.

— A jelenlegi városházát szó szerint a pincétől a padlásig „lakjuk”. A felújítás után ide költözne a polgármesteri hivatal, ahol korszerű, ügyfélbarát környezetet alakíthatnánk ki. Az étterem is az épületben maradna. A mostani városházában pedig egyebek között az okmányiroda, az építéshatóság és a gyámhivatal működne.

Az Állami Ménes Kft. tulajdonosa a Magyar Állami Vagyonkezelő Kht. A kft.-hez 32 mezőhegyesi műemlék tartozik. Nagy előrelépés volt, hogy  idén, év elejére mintegy 72 millió forintos állami forrásból felújították a Ménesudvarban lévő csaknem 200 éves versenyistállót. Idén pedig a maga nemében egyedülálló csikóslak következik a sorban.

Mezőhegyes az ezredforduló óta a Világörökség rang várományosa. — Ismereteim szerint jelenleg kilencen vagyunk a listán. Azért kerültünk fel, mivel európában egyedülálló agrártörténeti műemlékegyüttessel rendelkezünk.

A polgármester hangsúlyozta, már az is elismerés, hogy a listán szerepelhetnek, igen rangos „társaságban”. A címre pályázik például a Visegrádi Királyi központ, esztergom középkori királyi vára, a tihanyi-félsziget és Komárom vára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!