Kultúra

2009.03.24. 09:01

Régi fotók nyomában - találkozás Závada Pállal

Závada Pál volt a vendége annak a békéscsabai találkozónak, melyen az érdeklődők meg is tekinthették a Fényképész utókora című regény alapján készült dokumentumfilmet.

M. P. M.

Egy zsidó fotográfus életének nyomában jár az a dokumentumfilm, melyet hétfőn este mutattak be mutattak be a Békés Megyei Jókai Színház Vigadójában a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál keretében.

Az alkotás, mely az Arctalan árnyak címet viseli, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának, a tótkomlósi születésű Závada Pálnak ötletéből, cikkéből, regényéből, majd forgatókönyvéből készült.

— Aki hajdani fényképészek után kutat, arctalan árnyakat kerget. A temérdek hátrahagyott képen pont a saját ábrázatukat nem fogja fölfedezni — önmagukat nem kapták lencsevégre —, s nem talál írást, nincs mi szavukat őrizné, de hisz nem is igen beszéltek, annyit tán csak, repül a kismadár — hangzik a mű egyik alapgondolata.

A filmvetítésen jelen volt maga az író is, akit Elek Tibor irodalomtörténész kérdezett pályájáról és a javarészt Békés megyében játszódó regényeinek történelmi hátteréről. Emellett szó esett az alkotó tavaly megjelent művéről, az Idegen testünkről is, melyet a legmegrázóbb Závada-regényként ajánlott az olvasók figyelmébe a könyv kiadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!