Kultúra

2008.10.21. 14:45

Megsárgult fotók közt forgat filmet Závada Pál Tótkomlóson

Závada Pál ismét filmet forgat Tótkomlóson. A város szülötte és díszpolgára harmadik regényében megmintázta már a Fényképész utókora címmel egy dél-kelet magyarországi, zsidó fényképész sorsát. Most a tótkomlósi Weisz családról készül a dokumentumfilm.

cs. i.

Závada Pálnak egy napilapban megjelent cikkére figyelt fel Radó Gyula filmrendező. Úgy döntött, a zsidó fényképészcsalád sorsán át bemutatja a két világháború, majd a zsidóüldözés korszakát.

Ezekben a napokban kamerák, kábelek uralják a tótkomlósi, egykoron szebb napokat látott Komló szálloda nagytermét. Az Arctalan árnyak kergetése címmel készülő film narrátora maga Závada Pál, ő írta a forgatókönyvet is.

Az ódon falak között, számítógépén lévő egykori, megsárgult fotók segítségével eleveníti fel a zsidó család életét, az akkori Tótkomlós arculatát.

Závada első sikerregénye, a Jadviga párnája is filmvászonra került Deák Krisztina rendezésében, ennek nagy részét is Tótkomlóson forgatták, de készültek felvételek a békéscsabai Jókai Színházban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!