Kultúra

2008.08.14. 19:14

Zenit: két évtizede fújják Békéscsabán

Huszonkét éve minden esztendőben megrendezik a Zenit-et, vagyis a Zenei Ifjúsági Találkozót. Idén is színvonalas programok lesznek — mondta Herczeg Tamás fesztiváligazgató.

F. G. K.

— Több mint két évtizedes a Zenit, generációk nőttek fel az indulás óta. Kevesen tudnak ennyi ideig talpon maradni. 
— Nagyszerű érzés, hogy ezt a rendezvényt megszervezhetjük. Számos fesztivál van, amely elindul, megtartják az első néhány alkalmat, aztán szépen, csendesen megszűnik a program. Sajnos ez a kulturális fesztiválok egy részére is igaz, mi viszont 22 éve talpon vagyunk.

— Az, hogy zenei fesztiválok szűnnek meg, azt is jelenti, hogy a Zenit iránt egyre nagyobb az érdeklődés?
— Minden évben többen jelentkeznek annál, mint ahány együttest tudunk fogadni, ahány bemutatkozhat, a szó jó értelmében versenghet ezen a két napon és a hagyományosan augusztus 20-ára időzített gálán. Külön öröm, hogy nemcsak a megyéből, hanem azon kívülről is sokan jönnek, sőt, határon túlról is nagy az érdeklődés. Az együttesek körében terjed a hírünk.

— Régebben a városháza udvarán fújták a zenekarok, az utóbbi években a Csaba Center előtt tartják a versenyeket. Melyik helyszín a jobb?
— Mindkettőnek megvan a maga szépsége. A kőépülettől most sem szakadunk el, Szent István ünnepén, augusztus 20-án a városháza előtti téren tartjuk a gálát. Legalább erre a néhány napra, augusztus 18—20-ára igyekszünk becsempészni Békéscsabára az utcai zenélést. Külföldön a nagyvárosokban, például Párizsban, Londonban, Brüsszelben természetes, hogy az utcán járókat szórakoztatják muzsikával a formációk. A megyeszékhelyen is az a tapasztalat, hogy az, aki nem siet, megáll, meghallgat egy-két művet, egy-két zenekart. Olyanok is élvezik ezt a muzsikát, akik otthon egyébként nem komolyzenei cédéket tesznek fel, nem ismerik a fúvósokat és nem járnak komolyzenei hangversenyekre.

— Milyen muzsikákat játszanak az együttesek?
— Rendkívül sokszínű a repertoár. A fúvós irodalom remekeivel várják a bandák a közönséget, igazi zenekari hangzás élményét nyújtva és remélhetőleg némi fesztiválhangulatot is teremtve városunkban. Népzenével, operettel, dzsesszel, indulókkal, filmzenékkel, könnyűzenei átiratokkal, polkával, latin zenével, komolyzenei koncertművekkel, musicalekkel készülnek a zenekarok az igényes élő zene híveire is gondolva. A három nap alatt kilenc fúvószenekar, egy big-band formáció és két mazsorettcsoport műsorát láthatják az érdeklődők. Ez már eleve nem mindennapi esemény, s nemcsak Békés megyében nem az, az országban is kevés az ilyen alkalom. Nekünk most három napunk van. A muzsika este tízkor véget ér, hogy ne zavarjuk a környéken lakókat. Szerencsére eddig a Zenit-re csak egyszer volt panasz, amikor este tíz után pakolták a technikát. Most már erre is figyelünk.

— Mi alapján választják ki a versenyzőket?
— Mindig odafigyelünk arra, hogy legyenek visszatérő együttesek és olyanok is, akik először látogatnak Békéscsabára. Ezenkívül törekszünk arra, hogy kezdő, tehetséges, és már kiforrott tudású zenekarok egyaránt lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra. Az, ami a közönségnek izgalmas fesztivál, a résztvevőknek egyúttal verseny is, a szó nemes értelmében. A megmérettetésen a zenekaroknak lehetőségük nyílik arra, hogy bemutatkozzanak a zsűrinek, építő, de nem bántó kritikát kapjanak a teljesítményükről, hogy tudják, mit kell még csiszolgatniuk.

Elsősorban amatőr zenészekből állnak az együttesek?

A Zenit-en részt vevő együttesek főképp amatőr muzsikusokból állnak, a versenykiírás szerint a hivatásos zenészek száma nem is haladhatja meg a zenekar taglétszámának húsz százalékát. Mindenki 30—35 percet játszhat, a repertoárt kedvük szerint választják meg. A zsűri a következő szempontok szerint ítél: hangzáskultúra, intonáció, ritmika és tempók, dinamika és intenzitás, karmesteri munka, kontaktus, műsorválasztás, illetve számít az összbenyomás is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!