Kultúra

2008.08.05. 19:10

Motormánia: akit a Pannónia füstje megcsapott

Mesterművet alkot mindenből, amihez hozzányúl, de igazi nagy szerelme a motor. Dankó József gépszerelőt valódi ezermesterként ismerik Békéscsabán.

N. K.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dankó József
[/caption]Épített már házakat, lépcsőt, kerítést, mindenhez ért, amitől szép és kényelmes egy otthon. Motorcsónakját jegyzik, de a szívéhez legközelebb az áll, amikor régi motorokból újat varázsol. Másoknak értéktelen ócskavasból összerakja az egykori híres márkákat, hogy aztán házi múzeumában gyönyörködjön az üzemképes csodajárgányokban. Soha életében nem adott még ki félkész munkát a kezéből, s ahogyan ismerem, nem is fog.

— Nevelőapám 125-ös Csepeljén 15 évesen tanultam meg motorozni — emlékezik vissza Dankó József. — Az akkori divatnak megfelelően a „Nem adlak másnak” tábla virított az első sárvédőn. Az első Pannóniám közös volt nevelőapámmal — én motoroztam, ő tankolta. A gépszerelő szakma megszerzése után, 19 éves koromban, 1961 tavaszán került hozzánk. Kissé lehajtott állapotban volt a piros TL, de én gyönyörűnek találtam. Nagy szám volt az akkoriban! Nálam csak az volt előkelőbb úr, aki új Pannóniával vagy Jawával járt. 

Dankó József már télen hozzálátott a motor felújításához. Polírozás, krómozás után csodájára jártak. A gyönyörű Pannóniának köszöni, hogy megismerte feleségét, Marikát. A lakodalom költségei miatt 1963-ban meg kellett válnia a TL-től. Következő motorját, egy Tündét 1967-ben üzemképtelen állapotban tolta haza a város másik végéből. A tejeskávé-világoskék géppel bejárták az országot. Egy TLT Pannóniát kosárban vásárolt meg 1969-ben, hamar csodajárgánnyá alakította. Nem az eredetiségre, a szépségre törekedett. 

Csillognak a motorok a kis házi múzeumban, ahová gazdájuk mindennap bemegy, és ott üldögél művei mellett. Abban bízik, akad még hozzá hasonló megszállott, aki az öreg vasat megmenti az utókor számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!