Kultúra

2008.08.30. 12:23

Megkezdődött a szarvasi halfőzőverseny

Ötvennégy csapat méri össze konyhai tudományát ma Szarvason, a XXXIV. Országos Halfőző Versenyen. A rendezvényt reggel 9.00 órakor dr. Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa ügyvezető elnöke, a parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke nyitotta meg.

l. j.

Az évente egy alkalommal megrendezett verseny meghívásos, azaz csak a szövetség ajánlása alapján vetélkedhetnek itt az ország legjobb halfőzői. A házigazda város azonban nyolc versenyzőt benevezhetett, ők a civilek kategóriájában, külön versenyeznek. A többi negyvenhat csapat számára négy kategóriában hirdettek versenyt: dunai, körösi-tiszai halászlé, egyéb halételek és afrikai harcsából készült ételek. Utóbbi kategóriát a szervező, a Szarvas-Fish választotta, ez ugyanis mindig a szervező joga.

A halfőzők a Körös-holtág partján, a Szent István parkban állították fel sátraikat. A hagyományos halászlevelek, harcsapaprikások mellett sok különleges étel is készül itt. Az érsekcsanádi Molnár Zoltán és felesége Edit például fokhagymamártással pácolt pontyfilével nevezett az egyéb kategóriában. Mint mondták, nem a győzelemre hajtanak, a jó hangulat és a jóízű étel a fontos.

A szarvasi HAKI által nevezett csapatban Hegedűs Zoltánék acéltárcsán egy óriási csukát sütögettek. Mint kiderült, nem más készül itt, mint „Csuka ángyom módra, bivalypirosra sült compóval és harcsagombócokkal”. Mindezt pedig fatálcán teszik majd a déli órákban a zsűri asztalára.

A verseny abszolút győztese egyébként egy 150 ezer forint értékű utazást nyer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!