Kultúra

2008.08.13. 21:30

A keresztben üzen az utókornak a csabai román ortodox templom

Szerda este óta aranyozott kereszt ragyog a békéscsabai román ortodox templomon. Márk Tivadar, a csabai gyülekezet lelkésze szerdán Grósz Györggyel, a román kisebbségi önkormányzat elnökével és Bihari Mihállyal, az egyháztanács tagjával figyelte, hogy a békési önkéntes tűzoltók a 22 méter magas toronyba beemelték a keresztet.

Cs. R.

Ez 1995 óta díszíti a templomot, s csak a tetőfelújítás idejére került le nyár elején. Bevonták 23,5 karátos vihararannyal, aminek 550 ezer forintos költségét a gyülekezet adományából fizették.

Hagyomány, hogy a közösség fontos dokumentumokat rejt a keresztbe, így tettek elődeik 1928-ban. Azt az urnát hatvanhét év után nyitották fel, amikor újra cserélték az akkori keresztet. A restaurált forrásanyagot: az emléklapot, a vármegye és a parókia akkori vezetőinek névsorát, továbbá az 1928-as felszentelő ünnepi istentiszteletről hírt adó napilapokat a levéltár őrzi. A most aranyozott keresztben ott kopog az 1995-ben beléje tett tok az elődök üzenetével, s ennek immár párja is lett. Az alkalmat megörökítő emlékirat mellé aprópénz, a templom 1995-os újraszentelésének több fotója, továbbá a 2007. szeptember 1-jétől 2008. augusztus 3-áig adakozók névsora került.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szerdától újra kereszt díszíti a tornyot (Fotó: Lehoczky Péter)
[/caption]

A dokumentumokkal megtöltött tokot a Békés Megyei Hírlap a templom javára rendezett júniusi jótékonysági koncertről és az aranyozott kereszt augusztusi felszenteléséről hírt adó lapszámaival közrefogva csúsztatták a vörösréz urnába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!