Kultúra

2008.06.20. 18:35

A templomgyújtogatás után egy évvel jótékonysági koncertet szerveztek

Felállva, vastapssal ünnepelte a közönség csütörtökön este Békéscsabán a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusát, amely az evangélikus nagytemplomban adott koncertet. A három évvel ezelőtti emlékezetes fellépésük után fokozott várakozás előzte meg a hangversenyt, amelyet a Filharmónia Kht. ezúttal a Román Ortodox Egyház közreműködésével szervezett, jótékonysági céllal.

Cs. R.

— A világhírű kórus szereplése jó alkalom volt rá, hogy emlékezzünk a békéscsabai román ortodox templom egy évvel ezelőtti felgyújtására. A templom helyreállítása a mai napig nem fejeződött be. A csütörtöki hangverseny bevételéből 552 ezer forint jut a nemes célra, a felújítási munkák folytatására — mondta tegnap érdeklődésünkre Márk Tivadar, a megyeszékhelyi egyházközség lelkésze.

A koncerten mintegy nyolcszázan vettek részt, sokan a határon túlról érkeztek. Nagyszalontáról, Kisjenőről, Varsándról és környékéről is felkerekedtek az emberek, Aradról pedig különbusszal jöttek a hívek. A rendezvényt több egyházi főméltóság is megtisztelte. Köszöntőt mondott Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke és megjelent Sofronie atya, Nagyvárad és Bihar megye püspöke. A rendezvényen más történelmi egyházak főméltóságai is részt vettek, köztük Gáncs Péter evangélikus püspök.

A Magyar Ortodox Egyházmegye püspöke, Hilarion atya képviseletében Imrényi Tibor protoierej méltatta az összefogást, egyben bejelentette, hogy egyházmegyéjük 100 ezer forinttal támogatja a békéscsabai templom helyreállításának ügyét.

Csaknem egy éve, hogy előbb feldúlta, pár nappal utána pedig felgyújtotta egy férfi a békéscsabai román ortodox templomot. A kárt a szakértők 8 millió 750 ezer forintra becsülték, ám az eddig elvégzett munkálatok alapján már látszik, hogy a teljes helyreállítás ennél többe fog kerülni.

Márk Tivadar, a békéscsabai román ortodox egyházközség lelkésze lapunknak elmondta, a templombelsőt sikerült úgy rendbe tenniük, hogy a román ortodox húsvét ünnepi miséjét már a falai közt tarthatták. Felújították az oltárasztalt és restauráltatták a 18. századból való ikonosztázt. A falak díszítőfestésének előkészülete is megtörtént. A festés ezután következik, készíttetnek egy új oltárasztalt, és külső felújítást is terveznek.

A gyújtogató tavaly 10 hónap börtönt kapott négy évre felfüggesztve és elrendelték a pszichiátriai gyógykezelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!