Kultúra

2008.02.20. 15:11

Munkácsy születésének évfordulóját ünnepelték

Munkácsy Mihály születésének 164. évfordulóján névadója előtt tisztelgett szerdán a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

Cs. R.

A festőfejedelem mellszobránál tartott koszorúzási ünnepségen Ando György, a múzeum igazgatóhelyettese méltatta az alkotó nagyságát, az utókorra hagyott felbecsülhetetlen értéket.

Munkácsyt életének mintegy negyed százada fűzte Békéscsabához, és számos későbbi munkája, például az Ásító inas is az itt töltött időszakról és az itt szerzett élményekről tanúskodik. Életének további állomásai, a szellemi és kulturális központként számontartott München, Párizs, Bécs, Düsseldorf egyaránt tisztelettel és szeretettel fogadta a festőt. A világon ma is erős Munkácsy-kultusz őrzésének Békéscsaba is részese, a Mester hagyatékát immár a frissen felújított múzeum őrzi.  

Hagyomány, hogy a Munkácsy Mihály Emlékház a művész születésnapjáról róla szóló, vagy hozzá kapcsolódó személyiség  kiállításával emlékezik meg. A tegnap megnyílt tárlat a Munkácsyval kortárs Szinyei Merse Pál művészetéből ad ízelítőt. A miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött portrékat és tájképeket bemutató kamara-kiállítás március 6-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!