Kultúra

2008.02.15. 14:56

Kezdődik a karnevál: szombaton nyilvános kivégzés a gyulai várnál

Péntek kezdődik az V. Gyulai Reneszánsz Karnevál. A kora délutáni órákban reneszánsz zenészek és kikiáltók hirdetik ki a karnevál programjait a város különböző helyszínein, s fél 5-kor kezdődik majd a párhuzamosan zajló Testvérvárosi Konferencia és Fesztivál, valamint a nagyszabású esemény nyitórendezvénye is.

BEOL

Pénteken nyílik meg a Reneszánsz építőművészet emlékei című fotókiállítás is, melynek – a karneváli nyitóprogramhoz hasonlóan – a Román Kulturális Központ ad majd otthont. Este 6-tól kezdődően ugyanott, hasonló címmel zenei aláfestéssel illusztrált vetítést láthatnak a kiállítás anyagát adó képekből. Hét órától a Várszínházba, Badár Sándor Reneszánsz Dumaszínház című humorestjére várják az érdeklődőket.

Szombaton délelőtt 10 órakor kezdődnek majd a programok: a vár előtti sétányon kézműves vásár, a belvárosban pedig a már hagyománnyal bíró, látványos jelmezes kavalkád nyitja a napot. A zászlóforgatók, gólyalábasok, mohácsi busók, tűzzsonglőrök, dobosok és fanfárosok bemutatóját a Kossuth téren láthatják, s innen indul majd négylovas fogattal, díszes hintóval a Harruckern tér érintésével a 10.30-kor kezdődő ünnepélyes megnyitóra maga Mátyás király, Aragóniai Beatrix és udvartartásuk is. A várig tartó jelmezes, műsoros felvonulás 11.30-kor indul majd a Városház utcáról.

A várkerti rendezvénysátorban zenés, reneszánsz életképeket megelevenítő műsorok, történelmi játszó- és alkotóház, táncos bemutatók fogadják a nézőket egész délután. A vár előtt 17.30-tól harci játékokat láthatnak, 18.30-tól pedig egy nyilvános kivégzésnek is szemtanúi lehetnek a jelenlévők. Este 8-kor reneszánsz bál kezdődik majd a polgármesteri hivatal dísztermében.

Vasárnap délelőtt 10-kor folytatódnak a karneváli programok. Lovagi bemutatók, játszóház és táncház, valamint reneszánsz zenei előadások várják egész nap a vár környékén sétálókat és a rendezvénysátorba betérőket. A jelmezes felvonulás és a pályázatok győzteseit 17 órakor hirdetik majd ki. A karnevál egyik záróprogramja az Erkel Ferenc Vegyeskar reneszánsz hangversenye lesz, mely vasárnap 18 órakor kezdődik majd a belvárosi katolikus templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!