Kultúra

2008.01.28. 18:59

Milyen lesz a 21. század könyvtára?

Reneszánszukat élik a könyvtárak. A megújuló intézményeknek a jövőben az információszolgáltatás és a digitális műveltség terjesztése lesz a legfőbb feladatuk.

Cs. R.

A könyvtárak versenyképessége nem csupán azon mérhető le, hogy képesek-e kiszolgálni a betérők igényeit, hanem szélesebb értelemben az ország gazdasági és kulturális állapotán is. Ennek jegyében cseréltek gondolatot és ötleteket az új szolgáltatási lehetőségekről és olvasói igényekről tegnap Békéscsabán, a megyei könyvtárban a régió szakemberei. Bakos Klára, a rendező Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke lapunk figyelmébe ajánlotta, hogy a könyvtárak a 80-as évek elején az elsők között éltek a számítástechnika adta lehetőségekkel.

Amikor Szaszák György, az egyesület megyei szervezetének elnöke húsz évvel ezelőtt a pályát kezdte, még csak a kölcsönzésben alkalmazták a számítógépes nyilvántartást. Ehhez képest nagyot fordult a világ, ma már a digitális kultúra terjesztésében is fontos szerepet vállal az intézmény.

— Ezzel a könyvtárhasználók a kutatómunkához és az információszerzéshez önállóságot kaptak — világította meg a változás lényegét a megyei elnök, hozzátéve, ugyanez a könyvtárosoktól is teljes szakértelmet kíván. Mindezt folyamatos képzéssel érik el. A képzés a pályázatírás tudnivalóira is kiterjed, hiszen az intézmények sikere attól is függ, miképp tudnak élni a pályázat adta lehetőségekkel. A könyvtár az önálló nyelvtanulásban is segít, különösen népszerűek a British Council hanganyagai és nyelvkönyvei.

A könyvtári ügyintézésnek ma már nem feltétele a személyes jelenlét, a kölcsönzés e-mailen is meghosszabbítható. Hamarosan pedig hírlevélben értesülhetünk a könyvújdonságokról.

A esélyteremtő szerep a kistelepüléseken felértékelődik. Ezt erősítette meg lapunknak Puskás Istvánné, a sarkadkeresztúri könyvtár vezetője. Ahogy bővült náluk a könyvtári elektronikus szolgáltatások köre, úgy növekedett a könyvtárhasználók száma. A helybéliek mellett betérnek hozzájuk a környező településekről is.

— Jönnek az álláskeresők, a vállalkozók és a ügyintézésben járatlanok. Utóbbiak a hivatalos levél megfogalmazásához és gépeléséhez kérnek segítséget — sorolta Puskás Istvánné, aki több megyénkbéli könyvtáros társával együtt nemrég kezdte el az e-tanácsadó tanfolyamot. Itt arra készítik fel őket, hogy segíteni tudják az ügyfélkapun keresztüli elektronikus ügyintézésben az embereket.

Bővebb infó: Békés Megyei Hírlap, január 29.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!