Kultúra

2008.01.03. 17:01

feLugossy László művei a Jankay galériában

A békéscsabai Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában hagyomány, hogy a helyi és a városhoz kötődő művészeknek rendeznek kiállítást. feLugossy László, akinek művei most láthatók a galériában, talán jobban kötődik Kecskeméthez, Szentendréhez vagy Sárospatakhoz, de indulásakor, a hetvenes évek elején Békéscsabán élt, és itt rendezték első kiállítását. 1990-ben kapta meg a Munkácsy-díjat, 1968-óta rendszeresen kiállít itthon és külföldön.

N. K.

A mostani anyagot az elmúlt években, a 2004-től 2006-ig terjedő időszakban készült munkák alkotják. Az egységes technika rímel az egységes ábrázolt világhoz. A figurák, az alakok ismerősek: nők, férfiak, nemtelen alakok és egy-egy madár vagy absztrakt forma. A technika ellenben ötletével és megjelenésével nagyon újszerű. A művész a szürke, hálós anyagra vastag ragasztóréteg segítségével ragasztja fel a kép hátulja felől a kivágott figurát. A ragasztóréteg, mint az ecsettel felhordott festék, faktúrát ad a valójában lapos felületnek. A keret és a formák közötti kifeszített háló szürkeségével, elválva a faltól, sejtelmes teret ad, kicsit mintha lebegnének az egyébként sem teljesen evilági alakok. Komponálása szürrealisztikus, sőt úgy tűnik, még az esernyő is megjelenik megszemélyesített formában, csak nem a boncasztalon, hanem „kitudjahol”, egy nő hátához támaszkodva.
A kiállítás január 17-éig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!