Kultúra

2008.01.06. 12:26

A Viharsarokban is indul a báli szezon

Látni és látszani — amióta világ a világ, erről szól a farsang időszaka. A bálak igazi társasági események, ahol ismerkedni lehet, táncolni pedig egyenesen kötelező.

Cs. R. - Cs. I.

Volt idő, amikor a bálterem az egyetlen helyet jelentette, ahol a fiatal lányok a társasági élet szabályai szerint férfiakkal ismerkedhettek. Itt lehetett bemutatni az eladó lányokat, a gavallérok pedig ugyanitt jelentkezhettek be hivatalosan udvarlásra.

Jelentősége volt, ha meghívót kapott valaki, mint ahogy az is üzenettel, olykor sértéssel ért fel, ha kihagyták a vendégek sorából. A bálaknak erős volt a csapatösszetartó ereje, mint ahogy az ma is. A mulatságok napjainkban is a jeles napokhoz, például névnapokhoz kötődnek, de cégek, azonos mesterséget művelők, alapítványok és civil közösségek is megteremtették a maguk táncos hagyományát.

A bálak ma többet jelentenek, mint szórakozási alkalmat, igazi társasági események,  a méltóságteljesek közül valók. Vozár Márton békéscsabai gasztronómus, a Fiume Hotel igazgatója úgy látja, megyénk báljai jól vizsgáznak, a külsőségekben mindenképp. Nem elég azonban, ha a megjelenésünk kifogástalan, ünneplőbe kell öltöztetni a lelkünket is.
— Bálba menni különleges, ünnepi alkalom — magyarázta Vozár Márton, aki szerint  ennek az emberek viselkedésében, a  kulturált társalgásban és a hölgyek iránti megkülönböztetett tiszteletben is meg kell nyilvánulnia.
A jó modor tehát nem ment ki a divatból, az 1963-as Báli tanácsadó azonban már erősen avíttnak számít. A füzet fejezeteken át ecseteli, miképp rendezzünk táncmulatságot. A szervezők fakanalasra vagy a kosártáncra aligha tudnák rávenni a mostani bálozókat, ám az alapszabály ma is tartja magát, a vendéget szórakoztatni kell.

Azzal Vozár Márton is egyetért, a jó hangulatú rendezvénynek rendje, ritmusa van, amiért a szervező, mint ceremóniamester felel. Bár a zene és a tánc rovására nem mehet, a műsor nélkülözhetetlen. Amíg korábban a komoly hangvételő produkciókat értékelte a közönség, most a könnyedebb műfajt kedveli. A humor és a bűvészet mindig nyerő, ám erre ritkán futja. A hatásos élőzenés kíséret helyett pedig sokszor be kell érni a playback-kel. A szervezők a tombolát is a hangulat fokozására szánják, ám a hosszúra nyúlt sorsolással az ellenkezőjét érhetik el. Ünneprontó, legalábbis a dohányzóknak, ha télvíz idején lenge ruhájukban az utcára száműzik őket. Ennél csak az a méltatlanabb, ha a WC-ben kell füstölögniük. A figyelmes rendező dohányzószobát jelöl ki. Apró részletek, de beszédesek.

Árulkodók a meghívók is. — Eleink ennek jobban megadták a módját — állapítottuk meg, amikor Kocsor János, békéscsabai muzeológus társaságában szemügyre vettük Kner Izidor gyomai nyomdájának művészi kivitelű báli meghívóit. A mostani meghívók mívességben alulmaradnak, ellenben sietnek tudatni a vacsora menüjét. Kivétel a batyus mulatság, ahová az otthonról hozott elemózsia a belépő.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap január 7-ei számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!