Kultúra

2007.10.17. 19:30

Munkácsyt a Munkácsyba: Iskolák, Pákh Imre és az oktatási minisztérium is beszállt

Számos iskola csatlakozott a békéscsabai múzeum „Munkácsyt a Munkácsyba!” adománygyűjtő akcióhoz. Az oktatási minisztérium szintén az ügy mellé állt. Pákh Imre amerikai műgyűjtő, a Munkácsy-képek Amerikából vándorkiállítás gazdája egymillió forinttal járult hozzá az 1888-ban festett Munkácsy-kép Békéscsabára kerüléséhez.

M.M.

Dr. Vígh Annamária, az oktatási tárca főosztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy az átutalt ötmilliós összeggel tovább akarták ösztönözni a Békésben élőket: van értelme az összefogásnak. A minisztérium kulturális javak hazahozatalára elkülönített keretéből támogatták a múzeumot.

A békéscsabai iskolák közül elsőként a közgé diákönkormányzata ajánlott segítséget. Képviselőik, Őri Mariann és Balog Emese az október 13-ai Munkácsy-napon adták át dr. Szatmári Imre múzeumigazgatónak a társaik által összegyűjtött 72 ezer forintot.

Ugyanezen a napon egy tízéves kisfiú mutatott rá a Csaba Centerben kiállított kis Jeanne képre: „Jé, mi is erre a lányra gyűjtünk!” Kiderült, az Erzsébethelyi Általános Iskoláról van szó, ahol aprópénzgyűjtő versenyt hirdettek az osztályok között. Az igazgatónő elmondta, a győztes csapatokat tortával lepi meg a tantestület.

Kupongyűjtő verseny kezdődött a három középiskola összevonásából alakult, 2800 tanulót számláló BÉKSZI-ben. Októberben 20 forinttal drágábban adják a Munkácsy-szendvicseket. Aki ilyet vásárol, kis Jeanne-kupont kap. A legtöbb kupont gyűjtő osztályt jutalomból decemberben elviszik a felújított Munkácsy Mihály Múzeumba.

A szlovák iskola a belvárosi gimnázium igazgatónőjének körfelhívása kapcsán kezdeményezett gyűjtést. Intézményükben „Munkácsy” osztályfőnöki órákat tartanak. S akit megragad a gyűjtés szelleme, adakozhat.

A belvárosi iskolában a 11/B osztályosok nagy felhívó táblája fogadja reggelente a gyerekeket: „Vegyünk együtt egy szép képet!” Eddig 50 ezer forintjuk gyűlt össze.

A kézműves szakiskola diákjai „szatócsboltban” árulták munkáikat. Az október 13-ai bevételükből tízezer forintot utaltak át a múzeum számlájára.

Az Eötvös József alapítványi iskola diák-idegenvezetői kalauzolnak a kolbászfesztiválon közlekedő városnéző kisvonaton. A Munkácsy-járat négy napi bevételének egy része szintén a múzeum javára megy.

Pákh Imre amerikai műgyűjtő, a Munkácsy-képek Amerikából vándorkiállítás gazdája egymillió forinttal járult hozzá az 1888-ban festett Munkácsy-kép Békéscsabára kerüléséhez. Elmondta, hogy több forrásból is értesült a Békés megyei akcióról, és nagyra becsüli azt a lokálpatriotizmust, ami a gyűjtés kapcsán kialakult. Mivel ugyanazon a településen született, mint a festőművész, őt is hasonló hazafias szellemiség vezette egykor a Munkácsy-képek gyűjtéséhez. Nagyon jó a kapcsolata a békéscsabai közgyűjteménnyel, hiszen a csíkszeredai és a munkácsi Pákh-kiállítást is a csabai múzeum munkatársa, Gyarmati Gabriella művészettörténész rendezte. Emellett úgy gondolja, egy ilyen műalkotásnak sokkal jobb helye van egy köz-, mint egy magángyűjteményben. Ezért döntött a támogatás mellett.

Az adományozót New Yorkban értük utol. Telefonbeszélgetésünk alkalmával a következőket mondta:
— Örülök, hogy részese lehetek a megyéjükben folyó gyűjtőakciónak. Mindig is hittem benne, hogy Munkácsynak van egy ősi egyesítő ereje. A XIX. században nagy kultusza volt Munkácsynak Magyarországon. Úgy érzem, a mi kiállítássorozatunk és az önök gyűjtése méltó módon visszaállítja a művésznek ezt a szerepét. Sajnálom, hogy olyan mértékben nincs módom adakozni, hogy megoldjam a kis Jeanne Békéscsabára kerülését, de ha további kedvet csináltam a gyűjtéshez, már nem volt hiába az adományom.

Csodálom a Békés megyei embereket, hogy ebben a szűkös világban is áldoznak a kultúrára. Higgyék el, nagy dolgot tesznek. Munkácsy nevéhez körülbelül hatszáz alkotás fűződik, de csak a felének tudjuk a hollétét. Ha csak egyetlen lappangó képet mentenek meg a köz számára, máris sokat tettek azért, hogy megyéjük gazdagabb legyen. Ezt természetesen jelképesen értem, de valójában is tízszeresét éri egy-egy Munkácsy-kép az öt évvel ezelőtti áraknak. Kíváncsian várom a Békés megyei fejleményeket, s remélem, decemberben, amikor reményeim szerint Békéscsabára látogatok, már a Munkácsyban üdvözölhetem Munkácsyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!