Kultúra

2007.10.01. 15:24

Egy ország ismerte Jeremy-t, mégis Névtelen Nulla maradt a csapat

Mindent megteszek, hogy én legyek az első, hisz a fődíj egy csíkos napernyő – szól a kortalan sláger, mely – bár valószínűleg nem a 20. századi magyar könnyűzene legkiemelkedőbb alkotása – milliók számára ismerősen cseng még ma, éppen a születését követő huszadik évben is. Bizony, bizony: eltelt két évtized, jubilál az egykori Békés megyei „sikercsapat”, a Névtelen Nulla, s vele különös évfordulót ünnepel Jeremy is, aki egyszerre hozott sikert és bukást a zenekar számára.

Sz. Gy.

Érdekes videoklipre bukkantunk a napokban az egyik legismertebb és leglátogatottabb videomegosztón, a YouTube-on. Fiatal, gombafrizurás, a tévés szereplésnek kijáró, illő módon, mégis lázadónak öltözött zenekar ma már retro-fílinget árasztó környezetben játsza egyik legismertebb slágerét, a Diadalt. A Magyar Televízió Radványi Dorottya és Héder Barna vezette MiTiŐk című műsorából származó, 2007-ben már – finoman szólva is – megmosolyogtató felvétel kapcsán kutakodni kezdtünk, s csakhamar (mondjuk, a YouTube-os cím elolvasása után) kiderült, apropója van annak, hogy a mára kissé feledésbe merült zenekarral foglalkozzunk.

Idén húsz éve már, hogy megjelent a Névtelen Nulla Jeremy I-II. című albuma, mely a ’80-as évek smárolós himnuszává vált címadó dal mellett jó néhány, ma is ismerős slágerrel szolgált, illetve – ha a lehetőségek annak idején úgy hozzák – szolgálhatott volna a magyar popkultúrának.

Jeremy-t megölte a Boros Lajos vezette lemezkiadó

A Békés megyéhez máig lojális Hevesi Imrétől, a Névtelen Nullát alapító tagok egyikétől megtudtuk: egész pontosan 1987. augusztus 13-án jelent meg a szóban forgó lemez, melynek címadó dala, a néhány évvel korábban óriási sikerrel játszott, Oscar-díjas ifjúsági film ihlette Jeremy volt.

– Valószínűleg ez volt a csapat egyik leggyengébb száma, mégis ez lett a legismertebb – mondta a Békéscsabán élő zenész a romantikus dalról, mely – mint kiderült – a Névtelen Nulla hosszú távú sikerének lehetőségét hordozta magában, ám közvetve a zenekar viszonylag gyorsan bekövetkezett bukását idézte elő. Ma már elképzelhetetlen, ami a fiatal vidéki srácokkal a ’80-as évek derekán történt: a Boros Lajos dirigálta, monopol helyzetben lévő lemezkiadó vállalat, a Hungaroton a Jeremy közel másfél évig tartó sikerszériája alatt, a csapattagok és támogatóik folyamatos kérlelése közepette sem volt hajlandó megjelentetni a Névtelen Nulla nagylemezét. Bár a dalt már 1985-ben sikerrel játszotta a rádió, és csakhamar a tinédzserek illetve a huszonévesek kedvencévé vált, sokáig azt sem tudta az ország, hogy kik játszák. A Jeremy hosszú hónapokig vezette a slágerlistákat, valószínűleg a kamaszok ezrei élték meg első romantikus és/vagy szexuális élményeiket a szám közben összebújva. A siker ellenére a várva várt nagylemez túl későn, csak 1987 nyarán jelenhetett meg.

Taxisok árulták megyeszerte a nagylemezt

– Akármilyen jó is egy zenekar, mindig kell egy sláger, ami viszi az albumot – véli húsz év elteltével is Hevesi Imre. Ha időben jön a lemez, a Jeremy minden bizonnyal ilyen lett volna. Az album viszont csak akkor került a boltokba, amikor a dalt már lassan másfél éve játszotta a rádió, s koncertezett vele a Névtelen Nulla.
Az akkor már kizárólag a zenélésből élő fiatalok számára azonban nem ez volt az egyedüli buktató. Több mint valószínű, hogy szintén a Sláger Rádió Lali királyának neve „fémjelzi” a kiadó azon döntését, hogy a Névtelen Nullát az igen gyenge, „C” kategóriás zenekarok közé sorolták, így az eleve túl későn megjelent nagylemeznek megadták a kegyelemdöfést. Az egykori szabályozás értelmében ugyanis az előadó besorolása alapján limitálták a boltokba kerülő lemezek darabszámát. Békéscsabára például így eleinte alig tíz darab bakelit jutott, s országszerte sem lehetett igazából hozzájutni a lemezhez. Hevesi Imrétől megtudtuk: nagyobb mennyiséghez juttatta taxis barátait, akik utasaiknak több hanghordozót adtak el, mint a megyei lemezboltok addig összesen. Igaz, még akkor is úgy mutatták be a Névtelen Nullát: „Tudod, ők játszák a Jeremy-t”.

A csapat sorsát megpecsételő központi, kiadói döntések ellenére a Jeremy I-II. című album 47 ezer példányban kelt el, megközelítve ezzel az aranylemez megszerzéséhez szükséges 50 ezres álomhatárt. A vidékiből időközben fővárosivá lett Névtelen Nulla szerepe a popszakmában ezzel egyidejűleg változott meg radikálisan: a pályatársak az addigi lemez- és esélytelen, jópofa srácokban elkezdték a konkurenciát látni. A háttérben zajló aknamunka, a kiadó és az akkori Országos Rendezőiroda (ORI) érdektelensége, valamint jó néhány, a csapat részéről elkövetett stratégiai hiba aztán végleg eldöntötte a zenekar sorsát.
– Túlságosan naiv gyerekekként kerültünk oda – összegzi a Névtelen Nulla felbomlásához vezető folyamatokat Hevesi Imre. – A lemez megjelenése után sorra bezárultak a kapuk, emiatt a lelkesedésünk is alábbhagyott.
A Névtelen Nulla 1989-ben bomlott fel végleg.

Eltűnő jelzések Hegyi Barbarával és a Terminátor dublőrével

Igazságtalan volna, ha nem ejtenénk szót az első és egyetlen nagylemez többi slágeréről. A népszerű Diadal, a lendületes, ám a lemezre ritmikai hibával felkerült Dilibuli, a Hajnal megint, valamint Hevesi Imre személyes kedvence, az Eltűnő jelzések is minimum említést érdemel. Sok más kisfilm mellett, az utóbbihoz is készült videoklip: a fővárosi Váci utcán forgatott jelenetekben feltűnik egy fiatal főiskolás lány, Hegyi Barbara is. Bár nevük számukra már feledésbe merült, az alkotók tudni vélik, hogy a klipben szereplő kigyúrt testőrök mindegyike kaszkadőr volt, ahogyan az egyik erőszakos rajongó is, aki információik szerint később óriási karriert futott be az Egyesült Államokban, Arnold Schwarzenegger dublőre lett.

Már nem névtelenek a szakmában, ami nem feltétlenül a zene

– Több mint húsz év alatt sokat változtak a stílusok és trendek, de a Névtelen Nullának talán még ma is lenne esélye a zeneiparban – mondta Hevesi Imre, aki napjainkban hangszerüzletének ügyeivel van elfoglalva, hosszú kihagyás után ismét tanít, valamint továbbra is aktívan zenél: La Bomba és ZűrZavar nevű formációival járja a megyét és az országot.
Szintén zenész öccse, Tamás eltávolodni látszik a popszakmától, ugyanis mindennapjaiban egyre inkább a futballé a főszerep. Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, Hevesi Tamást felvették az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) „A” lincences edzőképzésére, miközben már aktívan trénerkedik a Ferencváros női focicsapatánál, illetve Vecséshez is labdarúgó-szakmai szálak fűzik. Az egykori Névtelen Nulla zenészei közül Gyuris Róbert felhagyott a profi zenéléssel, ma már szájsebész-, fogász-szakorvosként dolgozik Egerben. Erdős Péter tanár lett, ma elismert atléta-szakedző Békéscsabán, ahol az egykori szaxofonos, Köles István most alpolgármester. A Beolnak nyilatkozó Hevesi Imréhez hasonlóan, néhányan továbbra is profi zenészek máig: Fábián Tamás előadóművész, ütős hangszereken játszik, szintén a La Bomba tagja; Ürmössy László Sopronban él, és osztrák illetve magyar zenekarokban játszik; Juhász László, az R-Go egykori basszusgitárosa máig aktív muzsikus, több mai zenekar univerzális, több hangszeren játszó zenésze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!