csillaghullás

2019.08.12. 12:33

Különleges égi látványban lehet részünk hétfőről keddre virradóan

Hétfőről keddre virradó éjszaka várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja. Bár a hold miatt elég későn látható az égi jelenség, mégis érdemes fennmaradni.

beol.hu

Fotó: BENCSIK ADAM

A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok.

Bencsik Ádám fotós régóta örökíti meg fényképeken a látványos csillaghullásokat. Elmondása alapján a Hold állása nem kedvez idén azoknak, akik kíváncsiak az égi látványosságra.

– Az észlelési körülmények nem lesznek ideálisak, ugyanis közel telihold lesz. Este tíz után ugyan lehet már látni a csillaghullást, de a leglátványosabb hajnali kettő és négy óra között lesz.

A rossz fényviszonyok ellenére Bencsik Ádám idén is megpróbálja lencsevégre kapni a csillaghullást

Akik ennek ellenére mégis kíváncsiak az eseményre, azoknak a profi fotós azt javasolja, hogy menjenek ki a pusztákra, távol a városoktól, ahol alacsonyabb a fényszennyezettség, továbbá a kisebb településeken, falvakban remekül megfigyelhető az égi látványosság.

Akiknek esetleg túl késői – vagy éppen korai – a korábban említett hajnal kettő és négy óra közötti időpont, azoknak sem kell csüggedniük, ugyanis kis szerencsével egy-két tűzgömböt a korai órákban is megláthatnak.

– A nagy tűzgömbök, amik akár több centiméteresek is lehetnek és fényük meghaladják a Vénuszét, általában kora este tíz és éjfél között, illetve a hajnali órákban lesznek láthatóak. Ezek a leglátványosabb meteorok és érdemes miattuk tovább fennmaradni, illetve korábban felkelni.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét várjuk olvasóink fotóit és videóit a meteorrajról a [email protected] e-mail címen, illetve Messenger üzenetben.

Az előző évi fényképeket és a videót IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!